Vad är Plum Clafoutis?

September 10

Plum clafoutis är en efterrätt som i huvudsak innebär att baka plommon frukt på eller inom en smet. Konsistensen är unik jämfört med andra tårta öknar, och många recept och kockar beskriver skålen som något mellan en pannkaka, en vaniljsås, och en kaka. Skålen kan serveras varm eller kall, med en slutlig damning av florsocker ovanpå. För ett alternativ, kan plommon clafoutis serveras med vispad grädde på toppen, eller ens en skopa glass, precis som pie "a la mode."

Ordet "clafoutis" är faktiskt uttalas med en tyst "s" på slutet, efter den officiella uttal franska. Det kan spåra sitt ursprung från en arkaisk franska ordet "claufir" som kan översättas som "att fylla." Andra källor, dock säga det ordet kan ha kommit från en occitanska, eller "Neo-latin," ord "clafotis," vilket också betyder "att fylla." Claufotis härstammar främst från regionen Limousin i Frankrike, dess popularitet topp under 19th century. Traditionellt använt skålen körsbär, men eftersom det blev mer allmänt känd, var andra frukter användes, såsom blåbär, björnbär, äpplen, mango, och plommon.

Den plommon clafoutis är en av de vanligaste varianter av den traditionella körsbär clafoutis, förmodligen för att den sena franska kocken Julia Child ingår det i hennes bästsäljande bok, "Bemästra konsten av fransk matlagning." Många recept, inklusive Barnets föreslår skalar plommonen först genom blanche dem i kokande vatten. Vissa kockar, dock vilja hålla peeling på för extra textur och näring. Plommonen kan också strös och dränkts med lite socker för att föra ut sina juicer och göra dem ännu sötare. Cognac eller likör kan också användas för att suga plommonen.

Smeten komponenten av plommon clafoutis består av vanliga ingredienser som används i kakor och pannkakor, såsom ägg, mjöl och mjölk och socker. Efter blandning i ingredienserna, är smeten hälldes sedan i en bake-säker runda fatet, och plommon beströs sedan ovanpå smeten. Vissa recept, dock föreslår beredningen i omvänd, med frukter i botten av pannan och smeten hälls över den. Nötter, såsom hasselnötter, mandel och valnötter, kan också införlivas i smeten.

Bakning plommon clafoutis kan nog ta en timme eller så, men en tjusig trick för att berätta om clafoutis tillagas är att sticka den mellersta delen med en tandpetare. Om smeten inte fastnar på tandpetare när den senare dras ut, är skålen troligen kokta. De plommon Clafoutis kan vara särskilt roligt under sommaren, då plommon är i säsong.

  • Plommon kan blötläggas i cognac innan de läggs till en clafoutis.
  • Plum Clafoutis kan lätt serveras a la mode, med en skopa glass.
  • Valnötter kan vara ett krispigt tillägg till ett plommon clafoutis.