Vad är Yassa?

October 4

Yassa är en västafrikansk maträtt gjord av antingen kyckling eller fisk som har kryddats med citronsaft, kryddor, och massor av lök. Grundläggande yassas är enkla att förbereda, och kräver endast ett fåtal ingredienser. Kockar med mer resurser till sitt förfogande öka ofta standard yassa med en mängd andra grönsaker och smaker. Skålen är nästan alltid serveras över ris.

De flesta livsmedels forskare tror att yassas utvecklades först i Senegal, ett land på västra Afrikas kust. Nästan alla länder och kulturer i denna region har någon version av yassa som de hävdar som sin egen, dock. Yassa s basingredienser göra skålen tillgänglig och lätt att framställa, utan att kräva någon särskild skicklighet eller dyra komponenter. Det är mycket en "vanlig" mat, men är ändå regaled som något av en regional ikon. Senegalesiska och västafrikanska restauranger i hela världen har ofta yassas framträdande på sina menyer.

Det finns två huvudsakliga sätt att förbereda skålen: en med kyckling eller små höns, som kallas poulet yassa, och den andra med fisk, som kallas poisson Yassa. De mest autentiska förberedelser kräver att kött som skall färsk fångad och dödad, sedan marinerade i citronsaft. Kött från många vilda västafrikanska varelser är särskilt tufft, särskilt fåglar. Marine i sura vätskor som citronsaft hjälper ofta hastighetsmuskelnedbrytning, mjukgörande köttet och göra det mer tilltalande. De flesta yassa kyckling rätter kräver marine köttet minst en natt, även om fisken är oftast bäst om de lämnas att sitta för bara några timmar.

Citroner och lök växer ofta bra och vilt i hela Senegal och dess grannländer. Detta gör dem bra tillägg till yassas, eftersom båda är lätta att hitta och billig. Yassas kan göras med lite mer än stekt lök och citronsmakande kött över ris, vanligen med lokalt tillgängliga kryddor läggas in för att smaka. Senap och senapsfrö anses ofta vara en stapel arom.

Även med en minimalistisk inställning till ingredienser, yassas brukar vara ganska kryddig. Det är inte ovanligt att kockar att lägga torkad chilipeppar, cayenne pulver eller andra krydda medel till köttet som det marinader, vilket resulterar i kryddig fisk eller kryddig fjäderfä rätt från get-go. Lägga torkade kryddor som peppar flingor och riven örter till den färdiga produkten är populär också.

Betjänar dessa marinerade rätter över ris hjälper motivera dem. Rice kommer att suga upp saft från köttet och löken, och hjälper skålen att sträcka längre och föda fler människor. Familjer kommer ofta laga yassas som en middag en natt, men servera dem stegvis över ris under ett antal dagar.

Beroende på var kockar är och vad de har tillgängliga för dem, kan yassas innehålla mycket mer än bara citroner och lök. Morötter, kål och vitlök är några av de mest populära ytterligare Yassa ingredienser. Ibland dessa är bräserad och kokas tillsammans med köttet, men de kan även tillsättas rå, mycket som en garnering skulle vara.

  • Riven örter kan ge smak åt Yassa kyckling.
  • Yassa kyckling gnuggas med kryddor, citronsaft och andra kryddor innan tillagning.