Vad är en GPS Fleet Management System?

March 2

En Global Positioning System (GPS) fleet management-system är ett nätverk som gör att fordonen i en flotta som ska spåras via satellit och med resultaten tillgängliga för företagets arbetsledare i realtid. Varje fordon har en anordning, som ibland betecknas som en "svart låda", som tar emot signaler från GPS-satelliter för att lokalisera; det då sänder data trådlöst över Internet, där den kan ses av flottans chefer. Förutom lokaliseringsuppgifter, de flesta typer av GPS Fleet Management System varianter är kapabla att hålla reda på en mängd andra fordonsinformation inklusive hastighet, bränsleförbrukning, och motorn på tomgång. Denna information kan göra det möjligt för fordonsparker att maximera användningen av varje fordon.

Det primära syftet med en GPS-fleet management-system är att hjälpa ägarna eller förvaltare av en flotta hålla reda på var deras fordon är och vad de gör. Den kan användas i alla typer av fordon; exempel inkluderar kollektivtrafik som bussar, leveranstjänster eller taxibilar. En GPS fleet management system är också mycket användbar i driften av räddningstjänsten, såsom polis, brand eller ambulanser, för att göra det möjligt för trafikledare att avgöra vilka fordon är närmast platsen för en olycka och kan svara snabbast.

Varje fordon spåras med en GPS fleet management system har en anordning placeras inuti det kan fungera som både en mottagare och en sändare. Anordningen tar emot data från GPS-satelliter för att lokalisera fordonet. Agera som ett trådlöst modem, enheten sänder även dessa data tillsammans med ytterligare information om mobilnät. Informationen bearbetas sedan på en central plats och läggas ut på Internet för att få tillgång. Denna process sker inom några sekunder så att uppgifterna är tillgängliga för fordonsparker i "realtid".

Tillsammans med placeringen av fordonet, är GPS fleet management-system också brukar kunna övervaka och överföra annan information, inklusive den hastighet fordonet färdas, bränsleförbrukning, mycket tid tomgång eller avstängd, och när motorn startas. Dessa data kan analyseras med fordonsparker att utvärdera användningen av varje fordon och se till att var och en drivs på rätt sätt och tjäna högsta inkomst. Det kan också hålla koll på de anställda medan de är på klockan och förhindra obehörig användning av flottans fordon. Vissa system har även möjlighet att spåra mekanisk information om ett fordons prestanda; Detta kan avgöra när underhåll och reparationer ska planeras, vilket minskar fordonets stilleståndstid.

  • En GPS fleet management system är användbart i driften av ambulanser.
  • GPS-system fleet management hjälper de ansvariga för en flotta hålla reda på var deras fordon är, såsom taxibilar.
  • GPS-system fleet management kan hjälpa till att samordna poliser.