Vad är Wall Eye?

November 28

Det finns två olika definitioner för ordet vägg ögat. I en definition av vägg ögat, har ett öga en mycket ljus iris, som inte motsvarar den andra eyeâ € s färg. Hästar med en mycket ljus ögon kan sägas vara vägg-eyed.

Oftare, när människor använder termen vägg ögat, € theyâ re för en typ av skelning. Detta är ett tillstånd som kan behandlas, speciellt när det upptäcks tidigt, och innebär att ögonen donâ € t fokus i samma riktning. En person med vägg ögat har ett öga med en iris som doesnâ € t riktigt pekar i samma riktning. Ögat kan se åt sidan, uppåt eller nedåt och är inte samordnas med den inriktning och rörelse av opåverkade ögat. Detta kan också kallas skelning ögon eller lata ögon. Typiskt endast ett öga påverkas, och det andra ögat, om väggen ögat är täckt, tenderar att fungera bra och normalt.

Vägg öga, liksom alla former av skelning kan påverka djupseende på ett mycket seriöst sätt, och när det är möjligt att det bör behandlas när barnen är fortfarande småbarn. Detta görs oftast genom en kombination av kirurgi, då ögat övningar, speciella glasögon, och mediciner. Behandlingen är mest effektiv för barn under 6, men barn över 6 fortfarande kan ha goda till utmärkta resultat om de inte diagnostiserades tidigare.

En person med vägg öga kan ha ögon som verkar något utbuktande eller åtminstone skjuter lite mer än vad som allmänt sett, även om detta inte alltid närvarande. I de flesta fall är det lätt att känna igen på bristande samordning fokus mellan de två eleverna och därmed blir tidig behandling. Den specifika orsaken till tillståndet är okänt, men det verkar som de flesta former av skelning inträffa när ett ofött barn är fortfarande under utveckling, och att det som sker är fel på lämplig utveckling i ögonmusklerna. Ännu finns det ingen särskild gen kopplad till denna sjukdom och det kan vara mer av en genetisk mutation snarare än en faktisk gen som kan misslyckas med att utveckla ögonmusklerna ordentligt.

Villkoret bör inte förväxlas med korsade ögon, som vanligtvis manifesteras som ögonen ser ut att fokusera på näsan. Korsade öga kan påverka endast ett öga, men kan också påverka båda. Fall av vägg ögat förekommer i båda ögonen är extremt ovanliga. Vanligtvis ett öga fungerar mycket bra, medan den andra inte tillhandahåller samordning behövs för bifokala vision som exakt uppfattar djup.