Vad är distraherad körning?

December 7

Distraherad körning är driften av ett fordon utan att ägna stor uppmärksamhet åt vägen, vilket resulterar i en ökad risk att drabbas av en olycka. The National Highway Traffic Safety Administration i USA uppskattar att så många som 25% av krascher årligen är resultatet av distraherad körning. I vissa jurisdiktioner motorfordonskoden behandlar specifikt denna fråga och människor kan få böter och citeringar för körning när distraherad. Upprepa kränkningar kan leda till en suspension av någons körkort.

Det finns tre huvudtyper av distraktioner förare kan stöta på vägen: manuell, kognitiva och visuella. Visuella distraktioner inkluderar göra saker som att läsa, försöker anpassa ett navigationssystem, eller tittar på något på sidan av vägen som en intressant byggnad eller tecken. Medan människor inte ser, de missar frågor som hamnar i motsatt körfält, nedgångar trafiken där framme, och andra hot mot säkerheten. Distraherade förare kan också misslyckas med att upptäcka människor eller djur som korsar vägen, och kunde slå dem.

Manuella distraktioner kan innebära drift av kontroller av en bil och tvingar förarens händerna från ratten. Förare kan fippla med radio- eller värmeinställningar, eller kan delta i aktiviteter som att äta, makeup, eller justera kläder under körning. Alla dessa distraktioner hindra föraren från att kontrollera hjulet om det finns ett problem, och kan sätta förare i fara. Vissa biltillverkare har försökt att ta itu med denna form av distraherad körning genom att skapa interaktiva röstgränssnitt, så att folk kan justera volymen, byta spår eller stationer, och hantera klimatanläggningen utan att behöva röra någonting.

När förarna upplever kognitiva distraktioner, fokuserar de mentalt på något annat än att köra. Mobiltelefoner är ett vanligt boven, liksom samtal i bilen. Att uppmärksamma hjärnan till andra än att köra kan göra människor som inte kan svara så snabbt på händelser på vägen, som bilar stoppa eller en lätt byte uppgifter. Medvetenhet om risken för kognitiva distraktioner har lett till att många nationer att begränsa eller förbjuda aktiviteter som mobiltelefon under körning av hänsyn till den allmänna säkerheten.

Förare som får biljetter till distraherad körning kanske kan närvara trafik skola och träffa biljett från sina register, beroende på politik och sin körning historia. Försäkring kommer att öka om folk inte tar itu med biljetten, och kan stiga mycket högt när det gäller en distraherad körning stämning, som Försäkringskassan kan vara orolig för att föraren sannolikt kommer att upprepa aktiviteten.

  • Förare som får biljetter till distraherad körning kanske kan närvara trafik skola.
  • Någon textning under körning kan bötfällas för distraherad körning.
  • Distraherad körning kan ibland leda till bilolyckor.
  • Äta och dricka bör undvikas under körning.