Vad du behöver för en Arduino Clock Project

April 12

Om du vill hålla exakt tid på en Arduino projekt, behöver du en realtidsklocka av något slag. Arduino kan hålla reda på tiden mycket noggrant med hjälp av millis () funktion, men bara sedan förra gången det drevs upp. Om du förlorar makt till Arduino, blir millis () funktionen noll - inte mycket praktiskt om du försöker logga realtid exakt.

Vad du behöver är ytterligare ett sätt att hålla tids, samtidigt som den förbrukar bara lite ström. Det är mer eller mindre ett armbandsur. Den har en liten knapp batteri för makt, så det fungerar även om det finns ett strömavbrott och din Arduino stängs. När strömmen kommer tillbaka, kommer din klocka fortfarande tickar. Eftersom det är mycket effektiv, varar RTC batteriet i flera år.

Även om RTC är din tidtagare, använder du Arduino att hantera visningen av tid och svara på in- och utgångar du ändra dess inställningar. Huvuddragen för din klocka är

 • Att hålla koll på vilken tid på dagen
 • Visning av tiden
 • Ställa in ett alarm och klingande det

Först måste du få ihop allting.

I det här projektet, bygger du den på en skärbräda, men du kanske vill flytta den till en lämplig bostad efter att du har fått det att fungera. I så fall, se till att din bostad kan rymma din skärbräda eller överväga att flytta kretsen till en stripboard när du är klar att bygga den. Här är de delar du behöver:

 • En Arduino
 • En full-size bakbord eller två halvstora de som är anslutna
 • Adafruit Industries Realtidsklocka DS1307 Breakout Board
 • En HD44780 standard parallell 16 x 2 LCD Display (t.ex. Adafruit ID: 181, Jameco 2.118.598, eller 16 x 2 skärm från oomlout.co.uk)
 • En 10k ohm potentiometer för att styra kontrasten (medföljer bildskärmarna från Adafruit och Oomlout)
 • Två momentana tryckknappsbrytare (allmänt tillgängliga, såsom Jameco 2.076.148 eller från oomlout.co.uk)
 • En enpoliga dubbla kast (SPDT) eller dubbel polig dubbelkast (DPDT) omkopplaren med ON-NONE-ON positioner (t.ex. Jameco 1.915.801 eller Farnell 1.813.681 eller 1.437.711).
 • En piezoelektrisk siren (såsom Jameco 1956776 eller Maplin N16CL)
 • Fyra 220-ohm motstånd
 • En lämplig bostad, om du vill paketera det snyggt.

  Vad du behöver för en Arduino Clock Project

Många RTC moduler är på marknaden. I termer av dess användarvänlighet, en av de bästa är RTC DS1307 Breakout Board modulen från Adafruit Industries. Den är baserad på Dallas Semiconductor DS1307 integrerade krets (IC), som är ett billigt och robust realtidsklocka. Det är på den lägre delen kostnadsmässigt, så det kan förlora eller vinna en liten tid över längre perioder.

Mer exakta produkter är tillgängliga, men de är mycket dyrare. Du kan hoppa över att få satsen, köpa de olika delar som är nödvändiga för att använda DS1307 och bygga den själv, men breakout board kit innehåller alla delar och kretskortet gör det mycket enkelt att ansluta komponenterna korrekt.

En breakout board är något kretskort som gör det enkelt att fysiskt komma åt alla stift på en integrerad krets eller annan anordning för prototyper, byggnad, och testning. På ett sätt är det Arduino en breakout board från ATMEGA328 Microcontroller IC.

Den Adafruit Industries RTC Breakout Board Modulen levereras som ett kit med ett litet antal delar, så du måste göra lite lödning för att skörda sina fördelar. Men en liten lödning är alltid givande! Detta kit är billig och lättillgänglig, och har utmärkta online monteringsanvisningar och dokumentation. Som en bonus, är batteriet ingår!

Vad du behöver för en Arduino Clock Project

Med RTC breakout board i hjärtat av din klocka den, måste du kunna visa tiden, liksom. Även om det finns massor av sätt att göra detta, är en av de enklaste att använda en 16 x 2 LCD-display. Dessa är billiga och lätta att kontrollera. Det finns Arduino kodbibliotek för LCD-skärmar, vilket gör det enkelt att uppdatera text på skärmen.

En annan fördel med att använda en 16 x 2 LCD-skärm är att du kan lägga till lite text på skärmen för att göra din klocka lite mer utförlig och intressant än standard, 7-segment display du hittar på de flesta klockor ute.

Uttrycket "16 x 2" hänför sig till antalet tecken på en 16 x 2 skärm. Dessa LCDs skärmar kan visa två rader text, som består av 16 tecken vardera.

Du behöver följande två växlar:

 • De momentana tryckknappsbrytare är för uppräkning timmar och minuter för alarmtiden. De delar som anges är lämplig för lätt att sätta in i en skärbräda, men du kanske vill använda olika växlar om du ska placera denna klocka i ett separat hus.
 • Den omkopplaren används för att styra tre stater: tidsvisningsläge, larm set läge, och larm väpnad läge. Detta innebär att växeln måste ha tre lägen, så se till att få en som är: ON-NONE-ON och inte bara en två-läge, ON-ON-knappen.

För larmet, behöver du en piezoelektrisk siren. Dessa kommer med eller utan ett plasthölje. Du bör få en som redan är sluten, eftersom kapslingar är utformade för att förstärka ljudet av piezoelementet. Om din inte är omsluten du kan montera den på en hård yta, men det är bättre att få en som är utformad för att kunna höras tydligt i första hand.