Vad är några olika typer av potatis?

July 7

Solanum tuberosum, bekant mer gemensam som potatisen är en läcker ätbar knöl som har odlats i Sydamerika i tusentals år. Indianer upptäckte det ungefär 7.000 år före Kristi födelse, och fortsatte att odla och föda upp många sorter, som senare importeras till Europa från tidiga upptäcktsresande. Även om potatis inte var en omedelbar succé i Europa, i slutändan knölarna blev populär i många regionala kök, och i dag de odlas och säljs över hela världen. Tyvärr har potatis biodiversitet lidit i 20-talet, och många unika, exotiska och läckra sorter har förlorat för alltid.

De flesta marknader har potatis displayer som erbjuder flera olika sorter att välja mellan. Alla typer brytas ned till två grundläggande kategorier: stärkelserika, och vaxartad. Stärkelserika potatisar är mycket lämpade för bakning och mosa, medan vaxartad ettor håller sin form väl när kokt och stekt. Om du är osäker på om man är stel eller vaxartad, kommer en stärkelserik potatis alltid sjunka i en saltlösning.

Den klassiska potatisen är Russet eller Idaho, en grovt äggformade brun tuber med stärkelserik vitt kött. Många sorter av russets odlas runt om i världen, och de hållbara knöl butikerna bra så länge det hålls på en sval, mörk plats. De flesta av de som odlas i Idaho är rostbildning, eftersom de håller sig väl genom bearbetning och sjöfart, och eftersom det är hög efterfrågan på dem.

En annan vanlig mängd potatis är Yukon Gold. Dessa är ungefär sfärisk form, med matt brun till guld hud. Yukon Golds är oftast vaxartad, och mycket läcker i soppor, även om de kommer att börja bryta ner om tillagas för länge. En annan liknande potatis, Red Bliss, har rött fjällig hud i stället för en jämn gul yttre skikt, men har också vitt kött. Det kan ibland vara svårt att skilja mellan Red Bliss och runda Reds, som är vaxartad kokande potatis; Runda Reds har oftast släta skinn.

När det kommer till exotiska letar alternativ, är det naturliga valet den peruanska lila. Lila potatis har mörka lila skinn och blek lila kött, och färgen kommer att bevaras genom matlagning. De är kul när mosade, men är också utmärkt i stekar, och göra en exotisk bas för potatisgratäng. Populariteten av denna speciella sort började sväva på 1990-talet, och de flesta livsmedelsbutiker och torghandel nu erbjuda dem.

Slutligen är vissa potatis säljs som finger eller färskpotatis. Dessa är precis vad de låter som: potatis som inte har fullmogna. De tenderar att vara mindre, och används ofta helt i vegetabiliska stekar. Färskpotatis har också en mer delikat smak, och eftersom vaxartad sorter är den vanligaste typen, kan de användas i en mängd olika rätter, såsom stekar, soppor och hashar. De kan också användas med skalet, som är tunn, delikat och smakrik.

  • Potatismos.
  • Potatis.
  • Potatis kan göras till flis, som är är en populär mellanmål mat.
  • Yukon Gold potatis, känd för sin smörig smak, är den vanligaste gula potatis.
  • Nya potatis.
  • Rostad potatis.
  • Olika typer av potatis.