Vad är skillnaden mellan en Typhoon och en Cyclone?

May 22

Konstigt, det finns ingen kvantitativ skillnad i styrka, snabbhet, eller skada orsakad av en cyklon kontra en tyfon. Den enda skillnaden mellan dessa två namn för cykliska tropiska stormar är det globala området där de bildar. Människor runt Indiska oceanen och sydvästra Stilla havet (den del av Stilla havet nära Australien) hänvisar till dessa stormar som cykloner och de stormar som genererar i nordvästra Stilla havet (den del av Stilla havet nära Asien) kallas tyfoner. Förresten, människor runt Atlanten och östra Stilla havet (den del av Stilla havet nära Amerika) kallar sådana kraftfulla, cylindriska stormar orkaner.

Ett lågtryckssystem som utvecklas över havet under rätt förutsättningar kan skapa åska och kraftiga vindar som kvalificerar det som en tropisk depression. Denna storm kunde hålla få energi från varma hav vatten och gå vidare till en tropisk storm om den har vindar 39-73 mph (62-117 km / tim). När den roterande, centrifugalkraften överstiger dessa vindhastigheter, meteorologer klassificera det som en mer allvarlig tropisk storm vars namn varierar beroende på dess plats.

Om en svår storm kannor någonstans i delar av nordvästra Stilla havet (som är i östra halvklotet), vi kallar det en tyfon. Om detta exakt samma storm var hypotetiskt tappats i Indiska oceanen eller mitt i sydvästra Stilla havet (som fortfarande är i östra halvklotet), skulle vi kallar det för en cyklon. Bland cykloner, det finns olika namn baserat på deras platser. Svår cyklon storm, svår tropisk cyklon, och tropiska cyklonen är alla varianter av samma typ av storm.

Även om vissa internationella meteorologer har universalized en cyklon betyda något cirkulär vind systemet, för det mesta sin geografiska specificitet uthärdar. Ett sätt att få ett grepp om denna distinktion är att man börjar med en platt representation av världen i sin vanligaste formen (dvs, med Amerika längst till vänster och Australien längst till höger). Den vänstra halvan av kartan använder termen orkan, den övre halvan av den högra sidan av kartan används begreppet Typhoon och den nedre halvan av den högra sidan av kartan används begreppet cyklonen.

En annan, mer exakt sätt att se på det är genom att betrakta meridianer och andra längsgående linjer. Stormar i nordvästra Stilla havet, väster om International Dateline eller IDL (som skär ungefär mellan Amerika och Asien, som ligger vid 180 ° longitud) kallas tyfoner. Stormar i Indiska oceanen eller i Sydvästra Stilla havet väster om 160 ° E longitud (160 ° E longitud är bara lite väster om IDL) kallas cykloner.

På norra halvklotet, stormar vrid moturs, medan på södra halvklotet de roterar medurs. En skillnad mellan en viss cyklon och tyfon skulle vara deras rotationsriktning. De flesta seriösa stormar skapas nära ekvatorn på grund av havets temperatur och strömmar, men ibland kommer de vilse längre bort. Skador från dessa stormar resulterar oftast när de driver överbefolkat kustnära mark. De är separata företeelser från en monsun, tornado eller flodvåg.

  • En cyklisk tropisk storm kommer att vara en tyfon eller en cyklon, beroende på den globala ursprungsområdet.
  • En tropisk tyfon, eller cyklon, sett från rymden.
  • De flesta tyfoner och cykloner har förmåga att orsaka stora översvämningar.