Vad är en Spot Welder?

May 27

En punktsvetsmaskinen är en anordning som använder en elektrisk ström för att smälta samman två bitar av metall tillsammans. Dessa fungerar typiskt genom användning av en transformator och en stor kondensator för att bygga upp en stor elektrisk laddning. Laddningen kan sedan flyta från en elektrod av punktsvetsmaskinen genom de metallstycken som är klämda tillsammans med elektroderna, och in i den andra elektroden. Det elektriska motståndet hos metallbitar kan skapa en temperatur som är tillräckligt hög för att svetsa ihop dem. Detta skapar en punktsvets, som är bokstavligen en fläck på varje bit metall som är svetsad till den andra.

Teorin bakom den punktsvetsmaskinen, styra strömmen genom bitar av metall, är ett relativt enkelt en. Punktsvetsning kan faktiskt uppnås genom ens en enkel hemmagjord anordning bestående av en kraftkälla, transformator, och elektroder. Kommersiella punktsvetsar tenderar att vara mer komplexa, men med kontroller för att ändra mängden ström och varaktigheten av svetsen. Vissa kommer även innehålla en funktion som kallas en dubbel puls. Detta innebär en initial puls av strömmen för att mjuka metaller, varefter elektrod kommer klämma ner hårdare för att få en starkare svets under en andra puls.

Punktsvetsning används allmänt för att ansluta relativt tunna metallstycken som varierar i tjocklek mellan 0,02 och 0,12 inches (0,5 till 3 mm). Amplituden hos strömmen och längden på denna process kan ofta moduleras, så att en plats svetsare att ansluta material av olika tjocklekar och sammansättningar. Korrekt amplitud och varaktighet kommer att leda till ett starkt band mellan styckena, medan antingen extrem kommer att resultera i en otillfredsställande delta. För kort en svets med för lite värme och obligationen kommer att vara svag, medan för mycket värme kan bara bränna ett hål genom metallbitar.

Det kan vara möjligt att gå med tjockare bitar av metall med en plats svetsare med hjälp av en process som kallas presssvetsning. Denna variant av punktsvetsning använder projektioner på bitarna som ska sammanfogas, och innebär att rikta värme till de specifika punkter. Detta kan tillåta större bitar som skall förenas utan att skada metallen. Den kan även användas för att svetsa saker som bultar eller andra tjocka, eller ovanliga, material. Vid de yttersta ändarna, kan vissa punktsvetsmaskiner kunna svetsa material så tunna som 0,008 inches (0,2032 mm) eller så tjock som 1,25 inches (31,75 mm).

  • Spot svetsare är verktyg som använder en elektrisk ström för att smälta samman två bitar av metall tillsammans.