Hur får jag vita tänder?

November 25

Tandblekning, även känd som tandblekn, har blivit en av de vanligaste metoderna inom tandvården sedan 1990-talet. En person kan få vita tänder antingen från en professionell tandläkare eller genom att köpa en at-home kit. Kosmetiska tandläkare är kapabla att vitare tänder i mycket högre grad än hemmametoder, dock kostnader i samband med förfarandet är generellt högre.

Mänskliga tänder är naturligt vita när de kommer in under barndomen. Eftersom människor ålder, tänderna blir mörkare på grund av förändringar i mineral strukturer inom tänderna. Kalkavlagringar sammansmälter och lämnar delar av tänderna med mindre kalcium än andra. Dessutom emalj stelnar, förhindra nya mineraler från att komma in en tand på ytan. Andra faktorer såsom antibiotika, mat och tobak kommer alla fläckar tänderna också.

Det finns tre grundläggande metoder som gör det möjligt för en person att få vita tänder. Dessa inkluderar laser blekning, blekning gel och naturlig blekning. Var och en av dessa alternativ leder till olika nivåer av blekning och har även olika negativa och positiva så långt dess effekter på andra aspekter av tänderna.

Laser blekning sker vanligen i tandläkarmottagningar. Den använder ljus för att ge en person vita tänder. Konceptet använder hög energi för att excitera peroxid molekyler inom tanden. Detta ger tänder sken av att vara totalt vitt. Traditionellt tandläkare använde båglampor och infraröda lasrar för att utföra den här funktionen, men dessa ger nackdelen med obekväma värme för patienten. Den mest moderna utrustningen använder en argon laser, en anordning som använder argongas för att göra strålen. Detta ger ingen extra värme och är mycket snabbare än andra metoder, vanligtvis tar cirka en timme vid ett kontor.

Gel blekning kan utföras med antingen hög eller låg koncentration gel, beroende på patientens behov. Konceptet använder ett oxidationsmedel placeras på tänderna i tunna plastbrickor. Vanligtvis processen tar cirka 15 till 20 minuter och genomsyrar varje vinkel av varje tand. Ett problem med blekning gel för att skapa vitt tänder är bieffekt av frätskador. Många av de höga koncentrations geler innehåller karbamidperoxid, som blandar med saliv och bildar väteperoxid. Detta kommer att bränna tandköttet och andra vävnader i munnen.

Vissa mer naturliga metoder att bleka tänderna inkluderar tillsatser för att tandkräm. Många företag inkluderar kiseldioxid, kalciumkarbonat, kalciumfosfat eller aluminiumoxid i kompositionen. Dessa material helt enkelt ta bort fläckar genom slipning av utländska insättningar. På detta sätt behöver dessa material faktiskt inte ändra färgen på tänderna.

Mycket traditionella sätt att tandblekning inkluderar metoder som utvecklats av gamla egyptierna och romarna. De fann att en kombination av pimpsten och vinäger bleker tänderna naturligt. Urin kan också användas för att bleka tänder. Salpetersyra användes under medeltiden, men orsakade det ett antal problem som övergripande skador på tänderna.

  • Tandblekning tandingrepp har vunnit popularitet sedan 1990-talet.
  • Mänskliga tänder är naturligt vitt, men det kan bli mörkare med tiden.
  • Inte röka kan hjälpa en person att undvika fläckar på tänderna.
  • Använda en at-home dental whitening system är ett populärt sätt att få vita tänder.
  • Laser blekning, geler och naturlig blekning är den primära tandblekning metoder.