Vilka är några kända Fel Rubriker?

November 14

Tidningar gör misstag i sina rubriker oftare än många inser, men några fel rubriker sticker ut i tidningshistoria. Felaktiga rubriker antingen rapportera uppgifter radikalt felaktigt, eller rapportera händelser som aldrig inträffat. I modern tid är sådana rubriker ibland orsakas av datorfelet, som tekniker är ivriga att få nyheter i tryck, och de missar något som liknar en platshållare i en rubrik, eller en felaktig rubrik kastas upp för att få en uppfattning om avstånd.

Förmodligen den mest kända fel rubrik i amerikansk historia dök den 3 november 1948 när Chicago Tribune proklamerade "DEWEY besegrar TRUMAN." I själva verket, Truman vann 1948 presidentvalet i USA, och det finns en bild av den flinande presidenten svängde en kopia av den ökända papper att bevisa det. Medan inledningsvis ganska generad, som man kan föreställa sig, pappret senare tog händelsen med fattning, förvandla det till ett löpande skämt.

Många fel rubriker är av politisk natur. Medborgarna kräver information om val och politiska frågor hela tiden, så många tidningar gör misstag i sin brådska. Särskilt i fråga om presidentvalet, är det vanligt att två artiklar som ska skrivas i förväg, vilket gör att papperet till fack vinnarens artikel i så snart en vinnare tillkännages. Detta innebär ibland att fel artikeln är publicerad, som 1948 och 1916, när Howard Hughes tillkännagavs vinnaren av presidentvalet i flera områden i USA.

Politiska felaktiga rubriker har också felaktigt olika valresultat och kandidater till vice ordförandeskapet, med Gerald Ford som tillkännages på den republikanska biljetten 1980 och Dick Gephardt 2004, då varken mannen hade accept facket. I lokalvalen, är det vanligt att se felen, särskilt på papper med snäva deadlines.

Felaktiga rubriker fokuserar också på katastrofer av allmänt intresse, såsom förlisningen av Titanic 1912 och Sago Mine Disaster 2006. År 1912 pågår begränsad information, många tidningar påstod tryggt att fartyget hade sparats; bara New York Times var villig att gå ut på en lem och säger att fartyget hade sjunkit, senare som visat sig vara korrekt. Under 2006 har flera stora medier misstag inverterad antalet sparade och döda, proklamera alla utom en gruvarbetare räddades, när i själva verket det motsatta var fallet. I pågående katastrofer, felaktiga rubriker felrapportering dödstal är mycket vanliga.

En annan vanlig källa för fel rubriker är dödsrunan sidan. Fidel Castro, Nelson Mandela, Rudyard Kipling, Arthur C. Clarke, Joe DiMaggio, Yassir Arafat, Johannes Paulus II, Benedikt XV, och många andra har förklarats död innan deras tid. Felaktiga dödsannonser är vanliga när en större offentlig person är i ett allvarligt medicinskt tillstånd, och ibland är de helt publiceras av misstag, som till exempel på CNN: s hemsida under 2003.

  • Det finns flera felaktiga rubriker som verkligen sticker ut i tidningshistoria.
  • Nelson Mandela var felaktigt sägs ha dött i en dödsruna.
  • Påven Johannes Paulus II är en av många kända personer som ska felaktigt dödförklarad i tidningar.
  • Författare Rudyard Kipling förklarades död innan han faktiskt dog.
  • Harry Truman, som bekant vann presidentposten efter tidningar sprang rubriker säger han besegrades.