Vad är Excalibur?

March 14

Excalibur är svärdet som den legendariske kung Arthur utövas. Svärdet och genom ombud Kung Arthur, har dykt upp otaliga gånger i berättelser, dikter, filmer, tv-spel, och nästan alla andra medier. Eftersom det inte finns någon historiskt faktum rörande Excalibur, dess egenskaper, utseende, och hur Arthur fått det varierar kraftigt från historia till historien.

I vissa versioner av Kung Arthurs berättelse, Excalibur var svärdet i stenen, som endast kunde dras av den sanna kungen av England. Andra berättelser hävdar att Excalibur gavs till Arthur av guiden Merlin. De flesta historier som förklarar ursprunget till Excalibur påstående dock att svärdet gavs till Arthur från Lady of the Lake, en ande som bor i en magisk sjö.

Många olika beskrivningar och skildringar av Excalibur har skapats. Moderna "reproduktioner" av Excalibur skildra vanligen vapnet som en breds, med ett brett blad och runda kappa dividerat med ett kors. Alfred Lord Tennyson beskrev svärdet som juvel-täckt. Andra poeter och berättare skapat egna beskrivningar av Excalibur.

Egenskaps Excalibur varierar lika mycket som ursprunget till svärdet. I vissa legender, Excalibur var bara en fint utformad vapen. I andra varianter, svärdet var magisk och kunde skära igenom stål och sten. I berättelser där svärdet är ett magiskt vapen, är den kapabel att bländande Arthurs fiender och skydda honom från allvarliga skador.

Några variationer på berättelsen om Kung Arthur hävdar att endast Arthur, den sanna och gudom uppdrag kungen, kan svinga vapnet. Detta är synonymt med historier där Excalibur var svärdet i stenen. Andra berättelser hävdar att de var två separata svärd, och att Arthur erhöll Excalibur strax efter att han började sin regeringstid. I vissa versioner av Arthurian legenden, andra riddare kunde svinga svärdet.

Under Arthurs sista striden är han allvarligt skadad. När han låg på sin dödsbädd, instruerar han en av hans riddare av det runda bordet för att återvända svärdet till Lady of the Lake. Eftersom svärdet kastas tillbaka i sjön, handen av Lady når ut från vattnet, griper fästet, och returnerar den till sjön.

Ursprunget av ordet Excalibur är okänd. Vissa anser att det är av grekiska eller latinska ursprung. Oavsett den exakta ursprunget av ordet, genom historien, svärd har kallats av flera olika namn, och även efter Excalibur var accepterade namn, stavningsvarianter fortsatte.