Vad är en alveolarutskottet?

October 4

Den alveolarutskottet, ibland kallat det alveolära marginalen eller processen, är ett blygsamt höjde framträdande av både de övre och undre käken ben placerade precis bakom tänderna hos människor. Det är så heter eftersom de små käken åsar är faktiskt kanterna av kaviteten uttag eller alveolerna, det huset rötterna av tänderna. Även subtila och något svår att urskilja, kan de kännas som en oregelbunden och ojämn yta av tungan spåra den hårda gommen nära den inre basen av tänderna.

Medicinskt kallas processus alveolaris, är detta område det tjockaste och mest svampig, i förhållande till resten av käken ben. Det finns totalt åtta håligheter med motsvarande åsar, som varierar i storlek och form beroende på tänderna som de innehåller. Vanligtvis är det mest framträdande åsar är de för de framåttänderna; de kallas den alveolära punkten. Kollektivt är den alveolära åsen också vanligen beskrivs som den alveolära båge.

Anatomiskt är det viktigaste inslaget i den alveolära åsen utvecklande. Vid födseln, de flesta av de käkben består i sin helhet av den alveolära processen med tänder uttag når nästan lika djupt som basen av ögonhålor. Hos vuxna, benbildning eller härdning av benvävnad och ökad tillväxt i munnen och näshålan resultera i tandköttet åsar "minskat framträdande. Efter det permanent förlust av en tand, är dess motsvarande alveolarutskott absorberas av det omgivande benet och försvinner nästan helt.

Den viktigaste uppgiften för denna till synes obetydliga inslag i en mun interiör är fonetik. Tillsammans med struphuvudet eller struphuvudet, tungan och nasala passager, spelar alveolarutskottet en avgörande roll i utformningen av mänskligt tal. Detta gäller särskilt av konsonanter som uttrycks när tungan kommer i kontakt med den övre gommen. Ibland även kallad dental konsonanter, alveolära konsonanter inkluderar de vanligaste i mänskliga språk - [T], [K] och [N]. Det senare kallas för en alveolär "nasal" konsonant.

"Approximant" konsonanter inkluderar [L] och [R]. Den susurant yttringar [S] och [Z] kallas alveolära "frikativa" konsonanter. "plosive" konsonanter som [T] kännetecknas av en explosion av utandning. Konsonanter kategoriseras också av om de är "tonlösa", och i [T] eller härdat till dess "tonande" motsvarighet [D]. Dessutom är de också kategoriserade efter om det är "apikal," endast kräver tungspetsen för att få kontakt, eller "laminal," kräver större yta av tungan att kontakta alveolarutskottet.

Andra mindre vanliga konsonanter inkluderar "affricate" som ljudkombination som uttrycks av dubbla konsonanter som [TS] eller [DZ]. Den rullade [R] används på spanska kallas alveolär "drill" konsonant. "Ejective" och "implosiva" är andra typer av alveolära konsonanter. Den mycket sällsynta alveolär "klicka" konsonant hörs i vissa afrikanska språk.