Vad är en Backgauge?

February 13

En backgauge är en komponent som ofta används med en kantpress att korrekt positionera arbetsstycken för böjning. Det kan flyttas och positioneras för att medge en kantpress för att skapa en mängd komplexa krökar. Detta kan åstadkommas eftersom de relativa positionerna för varje komponent kan resultera i en förutsägbar böj position och vinkel. Backgauges används ofta tillsammans med en datoriserad numerisk styrning (CNC) system som kan automatisera hela processen. I vissa fall backgauges kan röra sig längs sju individuella axises, och var och en styrs av en annan motor.

Pressar är enheter som används för att placera precisa böjar i arbetsstycken som plåt. Plattan eller materialark placeras över en form och pressas sedan till den med hjälp av mekanisk, pneumatisk eller hydraulisk kraft. Manuella enheter kräver att varje arbetsstycke placeras för hand. Detta kan uppnås med en van ögat eller genom att förlita sig på verktyg, men CNC-enheter kan automatisera hela processen.

CNC-system använder en mängd olika optiska sensorer, robot komponenter och datorprogrammering att positionera arbetsstycken och manövrera pressar och andra bearbetningsanordningar. CNC Systemet är både backgauge och kantpress, och operatören behöver bara skjut stycket på plats. I andra uppställningar en robotarm kan utföra denna funktion, som gör det möjligt för operatören att slå på maskinen och sedan följa den om det finns några problem.

Varje backgauge erbjuder en annan rörelseområde, vilket kan påverka användarvänlighet och precision av böjar. Vissa backgauges har sju eller fler axises av rörelse som CNC-systemet kan styra individuellt. Varje axel har typiskt sin egen motor som tillåter backgauge att glida fram och tillbaka i den viss riktning. När alla dessa potentiella riktningar kombineras, kan en CNC-maskin positionera en backgauge med en hel del precision.

Det sätt på vilket backgauge funktioner är att den är placerad i förhållande till munstycket så att arbetsstycket kommer i kontakt med den. Ett CNC-system kan använda denna relativt avstånd för att beräkna positionen av en krök och kombinera det med utformningen av munstycket och varaktighet av pressen för att uppnå en önskad vinkel. Den backgauge kan sedan flyttas så att samma arbetsstycke kommer att kontakta det annorlunda och få en annan krök. Denna process kan underlätta tillverkningen av ett flertal komponenter som alla har samma korrekta uppsättningen av kurvor.

  • Plåt kan böjas till en mängd olika former med en backgauge och kantpress.