Vad är ett olivträd?

April 22

Ett olivträd är ett träd i oliv familjen, Oleaceae. Många människor tänker på Olea europaea eller "sanna oliv" när de hör orden "olivträd", men faktum är att familjen innehåller uppskattningsvis 900 arter som växer över hela världen, utom i arktiska klimat. Dessa träd är känd för att vara mycket härdig och tålig, och ofta har spjutformade blad i dammiga till mörkgröna färger.

Olea europaea är en av de äldsta växterna kända för människan, och var verkligen en av de första växterna folk skrev om och avbildas i konsten. På Kreta, går olivodling tillbaka till omkring 3.500 BCE, och flera andra medelhavskulturer har vuxit olivträd nästan lika länge. Frukten av olivträdet kan bearbetas och ätas vanligt som bordsoliver, eller frukten kan krossas för att ge olivolja, en matlagning och dressing olja som spelar en nyckelroll i medelhavsköket.

Flera funktioner skiljer olivträdet. Dessa träd är kapabla att frodas i mycket tuffa miljöer, och kan leva i hundratals och även tusentals år. Ju äldre ett olivträd blir, desto mer knotiga och vred det verkar. Skador på oliver ovan jord som orsakas av stormar, bränder och andra frågor kommer inte att skada rotsystemet, vilket innebär att anläggningen kan regenerera sig när rötterna återhämta sig.

Frukten av olivträdet, tekniskt klassificeras som en stenfrukt, kan skördas när det är omogna och gröna, eller tillåtas fullt mogna till en mörk svart skede. Beroende på sort, kan frukterna vara lämplig för att äta, olja, eller bådadera. I fallet med att äta oliver skall frukterna behandlas för att extrahera en del av den bitterhet, eller det kommer att vara omöjligt att äta. Olje oliver krossas i pressar för att utvinna oljan.

Det finns tusentals oliv sorter som odlas i Medelhavet och i klimat med liknande förutsättningar. Grekland, Italien, Frankrike, Mellanöstern alla producera en mängd olja och äta sorter. För det mesta, bara några hundra är utbredd odling, med mer obskyra sorter vägs arv träd.

Olivträdet har länge betraktats som en symbol för fred och förnyelse. Av denna anledning är det vanliga i landskapsarkitektur runt ambassader och andra anläggningar som har ett intresse för internationella relationer. Oliver används också för allmän landskaps grund av sin härdighet, hållbarhet och enkel skönhet. Men när de används i landskapsarkitektur, är det lämpligt att förhindra utvecklingen av frukten så att den inte locka till sig insekter.

  • Frukten av olivträdet används för att göra olivolja.
  • Olivträd frukt kan skördas när grönt.
  • Oliver är mycket populär runt Medelhavet, och har en framträdande plats i den regionen köket.
  • Kalamataoliver.