Vad är en Jade Vine?

July 10

Den jade vinstockar är känd av flera andra vanliga namn, såsom smaragd ranka, jade creeper, och flor-de-jade; det är också känd under sitt vetenskapliga namn, Strongylodon macrobotrys. Anses en evergreen vinstockar, är det hemma i Filippinerna. Många människor, särskilt de som lever i varmare klimat, plantera vinstockar på grund av dess vackra blommor och dess förmåga att växa ganska högt.

Denna vinstockar producerar mycket distinkta grönblå blommor som vanligtvis hänger i stora klasar. I själva verket har de kluster varit kända för att hänga ner nästan 3 fot (ca 0,91 m), ofta idealiska för prydnadsträdgårdar. Bladen är oftast mörkgröna och är ca 4 inches (10,16 cm) lång. Vinrankan stjälken är relativt bred - nästan 1 tum (ca 2,54 cm) i bredd.

Intressant är jade vinstockar relaterad till kidneyböna. Det faller inom samma vetenskapliga familj, Leguminosae, eftersom de flesta bönor och ärtor. I själva verket, även om det är älskad för sina blågröna blommor, också ger det en medelstor böna pod.

Den primära faktorn som påverkar odlingen av jade vinstockar är klimatet. Den växer inte bra i områden där temperaturen sjunker under 60 ° F (cirka 15,6 ° C). Det kräver också full sol, men dess rötter föredrar att vara i områden som är åtminstone delvis skuggade. Dessutom, under våren och sommaren, föredrar vinstockar att ha gott om vatten. Jorden bör rinna av väl för att förhindra försumpning anläggningen också.

Det är också ofta nödvändigt att förse jade vinstockar med gödsel. När det är ung, vanligtvis kräver det ett gödselmedel som har höga nivåer av fosfor. Då, som växten blir alltmer mogen, kan det dra nytta av samma gödselmedel som används till andra träd, buskar och växter i trädgården. Dessutom, om det blir ostyrigt, kan jade vinstockar behöver beskäras en eller två gånger om året.

Även om det i första hand används som prydnads vinstockar i trädgårdar och landskapsplaner, blommorna också tjäna andra syften. Till exempel, eftersom färgen på blommorna är så unik, de används också för att göra blomster leis, såsom de gjorde i Hawaii. Dessutom blommorna locka bin och fjärilar.

Tyvärr, är jade vinstockar ganska sårbara när växer i det vilda, särskilt i dess hemland Filippinerna. Vissa rapporter tyder på att endast en liten andel av regnskogen kvar på grund av skogsskövling. Som ett resultat, är den jade vinstockar främst i trädgårdar, växthus, och andra kontrollerade botaniska miljöer.