Hur gör jag övervinna en rädsla för hajar?

July 9

En rädsla för hajar är ett vanligt problem för människor som vill bada i haven. Ibland denna rädsla är delvis motiverad om en attack hänt i området nyligen, men för det mesta är det en ogrundad ett. Att övervinna en rädsla för hajar börjar med att titta på de fakta och siffror för attacker eftersom de är extremt ovanliga. Lär dig mer om hajarna kan också bidra till att förstå dem och minska ångest. Det är också viktigt att vara medveten om de strand protokoll i de områden som du besöker, eftersom detta kan minska risken för en attack.

Haj attacker är extremt ovanligt. De flesta stränderna i USA har bara några inspelade fall av haj attacker under det senaste seklet. Hajar vill inte attackera människor och mycket sällan gör - främst eftersom de allra flesta hajar inte bada i grunda vatten. Jämfört med oddsen för att råka ut för en bilolycka eller annan allvarlig händelse, chanserna att attackeras av en haj är nästan obefintlig.

En annan sak att komma ihåg när man försöker övervinna en rädsla för hajar är att människan inte är en del av en haj kost och de har inget behov av att attackera dig. Detta beror delvis på att hajar smälta maten långsamt och måste vara försiktig om vilken typ av kött som de äter. Av denna anledning de få hajattacker som händer är nästan alltid fall av felaktig identitet och inte livshotande.

Det finns också många typer av hajar, och de flesta av dem är inte farligt alls. Endast ett fåtal arter av haj är kända för att ha attackerat människor i det förflutna. Exempel på sådana är vithajen och tigerhaj. Det är inte sant att alla hajar är farliga eller att de större hajar är också den mest sannolika att anfalla.

Även om de vet om hajar, vad de är faktiskt ut och varför de är extremt osannolikt att attacken är viktigt, ofta är det inte tillräckligt för att lösa en rädsla för hajar. Att övervinna en rädsla kan vanligtvis endast uppnås genom att man långsamt och säkert mot aktivitet som orsakar problemet. Till exempel kan en rädsla för hajar stoppa någon från att lära sig att surfa och i detta fall han eller hon ska försöka lära sig om hajar innan du går surfing. Det är viktigt att detta endast är försök i personens egen tid och utan yttre påtryckningar.

I svårare fall kan det hjälpa att söka professionell hjälp. Detta är särskilt viktigt för alla som tillbringar mycket tid i eller i närheten en ocean, eftersom rädslan för hajar då kan börja påverka vardagen. En fobi för hajar, eller vad som helst för den delen, kan ofta lösas genom att tala om problemet med en professionell och utveckla en plan för att övervinna den.

  • Vithajar är en av de få arter som har attackerat människor.
  • Det är viktigt att vara medveten om strand varningar och protokoll för att undvika områden med möjliga haj aktivitet.
  • Den tigerhaj är en av de få arter av hajar som är känd för att attackera människor.
  • Merparten av tiden, i de flesta stränder, hajattacker är osannolik.