Vad bör jag tänka på när man väljer en häst?

July 10

Välja en häst är spännande, oavsett om det är din första eller din femtionde. Det kan öppna upp en värld av möjligheter och roligt, men det är också viktigt att se till att hästen kommer att uppfylla dina behov som en ryttare. En idealisk häst kommer att prestera bra, hålla sig frisk och vara lustfyllt att jobba med, oavsett om du är turridning, använder honom eller henne för plöjning, eller delta i ridsportsevenemang som dressyr och racing. Håll dina behov och begränsningar i åtanke när man tittar runt för att se till att du får den perfekta för dig.

Det första du bör tänka på är vad hästen ska användas till: nöje ridning, körning, dressyr, hoppning, fälttävlan, tävla, eller arbetar, till exempel. Nästa, tänk på ryttarens erfarenhet. Du kan be om en tränare är ärlig bedömning av ryttarens kompetensnivå och den bästa typen av häst som följd. Du bör också överväga kostnader, inklusive träningsnivå, avel, historia, och underhållskostnader, inklusive boarding avgifter, utfodring och veterinärvård.

Också tänka estetiska och ras behov. Tyngre ryttare behöver större, kraftigare hästar, medan små och korta ryttare skulle göra klokt i att tänka på ponnyer och små raser. Vissa raser har egenskaper som är gynnsamma för vissa verksamheter: Clydesdales, till exempel kör mycket väl, medan fullblod är byggda för hastighet. Om du föredrar en viss pälsfärg eller ras, överväga detta när man tittar runt; Om du vill ha en Palomino, du förmodligen inte kommer att gilla en Paint.

Därefter tänker om träning. Många människor föredrar att köpa redan utbildade hästar, så att de kan få direkt till jobbet. Om du vill göra din egen träning, besluta om du vill ha en helt grön häst, eller en häst med några grundläggande färdigheter. Var medveten om att olika stilar av ridning kräver olika utbildning: inte köpa en dressyrhäst för turridning, till exempel, eller en västerländsk nöje häst för engelsk hoppning. Ålder gäller här eftersom det ofta direkt relaterad till hur väl utbildade utbildade och uppförde en häst brukar vara. Oerfarna ryttare, speciellt, skulle göra bra med en välutbildad och skötsam häst.

När du har tänkt på behov och utbildning, börja kontrollera vad som är till salu. Göra flera utnämningar kommer ofta hjälpa dig att förstå marknaden och vilken häst är bäst för dig. Inspektion är viktigt och så tar någon mer erfaren att hjälpa till med detta kan vara klokt, särskilt om du inte är bekant med vad man ska leta efter. Att inspektera efter är en ren, frisk päls, klara ögon, och några tecken på sår och svullnad. Fråga ägarna om hästens historia, och hålla ett öga på hästens beteende. Man står stilla samtidigt som undersöks är en bra kandidat för inköp, medan en häst som fusses, nyp, eller svårt att vara stilla kan vara en bråkmakare.

Efter att du har träffat och undersökt hästen, spendera lite tid med hästen som du skulle efter ditt köp det. Sadla den för ridning på spåret eller ta det via ett dressyr rutin i en arena, eller utnyttja den för körning eller annat arbete. När du använder hästen, uppmärksam på tecken på hälta och dåliga beteende, och se hur väl han eller hon svarar på kommandon och vägledning. Var säker på att be ägarna om utbildning och hantering, och be om lite tid att tänka på beslut över. Om du gillade hästen, ring ägarna och be om ett andra möte, och ta med en veterinär tillsammans för ett andra utlåtande. Om du inte är intresserad, ring ägarna och informera dem, som en grundläggande artighet.

  • De flesta människor föredrar att köpa hästar som redan har utbildats.
  • Tänk dig en hästs beteende innan du köper den.
  • En häst bör sadlas och tas för en åktur innan de köper.
  • Innan du köper en häst, fundera på om du vill ha det för nöje, arbete eller tävlingar såsom racing eller show.