Att handskas med Rocky Jord

July 14

En av de svåraste utmaningarna trädgårdsmästare står inför är att försöka odla växter i stenig mark. Tänk dig att placera ett frö till en stenhäll och förväntar sig att slå rot. Logiken säger att en växt inte kommer att växa på en klippa plattor, och detsamma gäller även om berget är strax under ytan av matjord. Eftersom rötter kräver näringsämnen från jorden för att växa, tillsammans med sol och vatten, kan växtrötter inte tränga igenom berget för att hitta de näringsämnen och vatten som de behöver för att överleva. Så, vad kan du göra om du upptäcker att din jord är stenig? Även om du kan ta extrema åtgärder och hyra en gräv att gräva igenom sten, eller ännu mer drastisk, blast genom berget, även de förfaranden kanske inte ändra jorden till den grad växter behöver för att växa.

Istället överväga att komplettera den befintliga matjord med mer jord för att skapa åtminstone en fot av växande jord ovanför berggrunden. De åtgärder för att ändra mark för odling är tillräckligt enkla. Följ dessa steg för att ändra stenig mark för att skapa en perfekt uppväxtmiljö:

  1. Skapa kompost att använda i din befintliga jord från trä bark, flis, gödsel, löv mögel, gräs och växt putsning, stjälkar, stjälkar, grenar och papper. Kasta på hap något annat organiskt material du har, men se till att inte använda ogräs eller livsmedel som kött.
  2. Till din stenig mark med en trädgård rorkult, och ta bort uppenbara stora stenar. Detta steg kan ta flera dagar, beroende på hur mycket jord som du vill ändra.
  3. Dumpa din kompost ovanpå bearbetad jord och morän området igen och igen.
  4. Fortsätt att lägga kompost under flera veckor tills du har minst en fot av rik jord att odla dina växter.

Medan du kan bara använda ett lager av komposterat material och jord över den kompakte stenig mark, är kontraproduktivt att göra så eftersom rötterna av växterna går på jakt efter vatten och mat. Rötterna kommer inte penetrera berget och kommer i stället, vissna och dö. Det är mycket bättre att ta flera månader eller år att skapa ett perfekt lager av växande material för dina växter, snarare än att stressa och bara har några inches av pretty-men oanvändbar-matjord.

Du kan också överväga att arbeta med vad du har och hitta växter som kommer att växa i stenig mark. Besök din lokala anknytning kontoret, eller tala med personalen på en kvalificerad plantskola för att avgöra vilka typer av växter kommer att växa i din lokala stenig mark, lämplig för ditt växande zon.