Vad är Black befrielseteologin?

September 8

Skapat i den kulturella omvälvningen i början av 1960-talet, försöker svart befrielseteologin att tillämpa kristna religiösa traditioner och tro att direkt ta itu med långa underkuvande av afroamerikaner. Enligt sin amerikanska grundare, Christian teologen James Cone, kyrk kombinerar och fortsätter andan av flera svarta ledare från olika religioner, liksom pastor Martin Luther King och Malcolm X. Den rymmer att kristendomen chefs uppdrag bör vara att leverera nåd till fattiga, underkuvade och ofria.

Själva filosofi svarta befrielseteologin har sitt största skulden till arbetet och ord av Cone, en framstående teologisk akademiska som tog till sig Malcolm X: s 1950-talet påstående att kristendomen var en "vit mans religion." Den Rev. Martin Luther King, vars många inspelade predikningar och skrifter försöker tillämpa den kristna tron ​​till svarta förtryckande förhållanden, är en annan stor inverkan på dem som abonnerar på denna gren av protestantiska teologin. Det var Malcolm X, vars makt aktivism och samhällsbyggande är allmänt krediteras för att sporra Cone tidiga skrifter och predikningar. Cone krediter en melange av kristna teologer, men för att skapa kärnan i hans kristna tro, däribland inflytelserika vita teologer som Paul Tillich och Karl Barth.

Genom 1966, hade Cone och 50 andra pastorer från hela nationen sätta en helsidesannons i New York Times. Ministrarna - som representerar flera valörer, från Baptist till United Church of Christ - kallade sig den nationella kommittén för Negro Churchmen, med ett syfte med att använda Bibeln för att avsluta rasism. Cone Black teologi och Black Power, skriven 1969 ledade ytterligare skäl och metoder för att genomföra svarta befrielseteologin.

Även i huvudsak inriktad på den afrikanska amerikanska erfarenheten, kan svarta befrielseteologin lätt jämföras med den sekulära synsätt Det amerikanska folkets historia, en socialt ansvarsfull historiebok från Boston University professor i statsvetenskap Howard Zinn, som dog år 2010. Att sälja 2,000,000 kopior, från och med 2011, utforskar boken Amerikas viktigaste historiska ögonblick genom filtret av olika marginaliserade kulturer, i motsats till den övervägande vit, manlig, power medvetna historiesyn som normalt råder. Preachers av svart frigörelse använder en liknande inställning när predikande på kristna värderingar, som genom historien har som ordförande på av de mäktiga och inte de svaga.

I täten fram till presidentvalet 2008, mediebruset centrerad på gotländska ministern nu-presidenten Barack Obama, pastor Jeremiah Wright i Chicagos Trinity United Church of Christ. Rev. Wright registrerades som träffande congregants som "God Bless America" ​​borde egentligen vara "God Damn Amerika" för flera århundraden av förtryck och underkastelse. Några decried andan i predikan, medan många andra uppskattade ärlighet.

  • Skulptur av Martin Luther King Jr, en berömd svart aktivist.