Vad är Panorama- foto?

September 26

Panoramabilder är stora natursköna skott som täcker en hel vista snarare än en begränsad bild av en normal portion av utsikten. Panoramabilder ger intryck av att titta på en 150-graders svep, eller den fysiska span av det mänskliga ögat. Den fysiska avtryck av dessa skott kan också bära en slående skillnad till en standard foto, genom att många gånger panoramabilder har en längre bildformat. En grov jämförelse är standard eller traditionella 4: 3 TV-skärm, kontra de nyare 16: 9 bredbildsskärmar. I verkligheten finns det inget set förhållande för panoramafoton, men många kan vara 4: 1 eller 2: 1.

De två första panoramakameror utformades runt 1843-1844 i Österrike och Frankrike. Joseph Puchberger österrikiska kamera förlitat sig på en hand vev att ta i panoramautsikt, som orsakade ojämn rörelse och fokala problem. Friedrich von Martens, en tysk medborgare som arbetar i Paris, ritade Megaskop panoramakamera, som innehåller redskap för stadigare rörelse. Trots denna förbättring fotografiska plåtar var dyra och korrekt plattexponering göras med panoramabilder svårt.

Snart var fotografer förlitar sig på att ta flera standard utskrifter i följd och aktualiserat dem tillsammans för att skapa en panoramautsikt. En Union Army fotograf vid namn George Barnard var ganska skickliga på att skapa panoramautsikt som enligt uppgift understödda generaler i höljet potentiella krigszonen och fiendens befästningar.

År 1888 ersatte flexibel film fotografiska plåtar gör fotografering mycket enklare, billigare och mer tillgänglig. Dussintals kameror kom ut på marknaden inriktad vanlig människa, av vilka många tog panoramabilder. Några av dessa var Wonder Panorama, den Panomax och Globoscope.

Tidiga panoramakameror kallades "swing-objektiv" eller "korta rotations" kameror. För att ta panoramafoton linsen skulle svänga eller vrid runt kameran. Denna rörelse tog bara en bråkdels sekund och resulterade i en panoramautsikt med en något förvrängd mittfält. Effekten liknar ett fiskögeobjektiv men mindre dramatisk.

"Full rotation" kameror eller "skanningskameror" tar panoramabilder av 360-graders av hela kameran vrida snarare än linsen ensam. Dessa motoriserade kameror drar filmen igenom med samma hastighet kameran roterar, exponerar filmen jämnt och exakt genom en vertikal slits. Full rotation kameror tar utmärkt kvalitet skott utan distorsion. Digitala full rotation kameror finns också, som ibland kallas digitala roterande linjekameror. Dessa kameror används ofta för att ta panoramabilder av historiska platser.

"Fast objektiv" kameror har vidvinkelobjektiv som inte är beroende av rörlighet för panoramafoton. Kvaliteten på dessa kameralinser varierar, liksom resultaten. Detta är den vanligaste typen av panoramakamera, och begränsningar av den fasta objektivet minskar dessa panoramabilder till ungefär en 90-graders svep. Denna begränsning kan övervinnas genom användning av avancerade vidvinkelobjektiv med centrumfilter, stretching vista till ca 120 grader.

Idag med digital fotografering konventionella fotografier kan monteras på insidan programvara för att radera demarkationslinjerna därigenom skapa panoramabilder. Detta kallas ibland till som "segmente panoraman" eller "sydda panoramabilder." Framgångsrika skott beror på skickligheten hos fotografen och kvaliteten på programvaran.

  • En av de första panoramakameror utformades i Österrike.
  • Panoramabilder är stora natursköna skott som täcker en hel vista snarare än en begränsad bild av en normal portion av utsikten.