Vad är några himlakroppar?

September 18

Himlakroppar finns saker vi kan hitta när vi tittar upp på natthimlen med ett teleskop, kikare, eller blotta ögat. Några har varit känd i århundraden, medan andra är ganska nyligen, avslöjade endast av de mest kraftfulla teleskop.

De "vanliga" himlakroppar, det vill säga de som är kända sedan urminnes tider, är solen och månen, stjärnorna synliga med blotta ögat, och de första sex planeter, utom jorden, förstås. Våra förfäder dyrkade några av dessa, såsom solen och månen, och tilldelas stjärnorna speciell betydelse, omväxlande beskriver dem som symboler etsade på himlen av gudar, eller små hål bortom vilket var en högre himmelssfären. Man trodde att alla stjärnor, planeter och solen kretsade runt jorden på en fast skal. Komet observerades från tid till annan, och ansågs dåliga omen.

Med uppfinningen av teleskopet i renässansen, folk började inse att solen inte kretsar kring jorden, utan snarare tvärtom. Galileo Galilei ökänt observerade fyra månar Jupiter, som sedan dess har varit kända som de Galileiska månarna. Tack vare Newtons fysik, bestämdes det att planeternas banor inte var faktiskt cirkulär, utan snarare elliptisk. Asteroider och kometer observerades, och man insåg att dessa var rymd stenar och is snarare än gud-sänt omen.

Modern astronomi har funnit en mängd föremål våra förfäder aldrig kunnat drömma om. Mer kraftfulla teleskop tillåter oss att observera galaxer, miljontals stjärnor, särskilja olika klasser av stjärnor från varandra, och se exotiska himlakroppar som kvasarer. Vi har slutsatsen att det finns svarta hål, mörk materia, och exoplaneter utifrån hur de påverkar vad vi ser, och har en teori att det finns bisarra strukturer såsom kosmiska strängar.

Under 2007 sökmotorföretaget Google lanserade Google Sky, vilket gör att du kan sätta i ditt hem koordinater och titta på en bild av natthimlen på nätet, bara hur det skulle se ut på en perfekt kväll. Det möjliggör också zooma, låta någon se himla underverk utan en dyr teleskop - även om det naturligtvis är det inte precis den äkta varan.

De imponerande konnotationer av ordet "himmelska" summariskt fånga undra upplevs av människor när man tittar ut från vår lilla sten i det stora okända.

  • Jordens måne är en himlakropp.
  • Kometer är en himlakropp.
  • Planeterna som kretsar kring solen, inklusive markbundna planeter som Venus och Mars samt gas jättar som Jupiter och Saturnus, är himlakroppar.
  • Galileo Galilei observerade de fyra månar Jupiter, som är kända som de Galileiska månarna.
  • Kraftfulla teleskop kan tillåta människor att observera galaxer.