Vad är Polyandri?

January 20

Polyamory är en praxis som omfattar möjligheten att älska flera personer samtidigt, och etablera meningsfulla romantiska relationer med flera individer. Människor som är polyamorous kan identifiera sig som "poly" och polyamory är också ibland kallas etisk polygami eller ansvarsfull polygami, betonar etiska kod och moral i samband med polyamory. Fokus för polyamory ligger på meningsfulla relationer med andra, inte nödvändigtvis rent sexuella relationer, och detta skiljer bruket av polyamory svänger.

För människor utanför polyamory samfundet, kan poly livsstil vara förvirrande, och denna fråga förvärras av det faktum att det finns flera former av polyamory, som avser att tillgodose ett brett spektrum av komfortnivåer. De flesta människor som identifierar sig som polyamorous skulle säga att det viktigaste med polyamory är ärlighet; en poly relation präglas av öppen diskussion, ärlighet, tillit, informerat samtycke, lojalitet, och konstant förhandling. I en polyamorous relation, alla är medvetna om vad som händer med alla inblandade, och allas fullt medgivanden.

Termen polyamory översätter från grekiska som "många älskar", men i själva verket en polyamorous förhållande inte nödvändigtvis behöver innebära flera personer inblandade tillsammans på en gång, och det är verkligen inte samma sak som polygami eller polyandri, bruket av gifta multipla makar. Till exempel, en kvinna i en långsiktig relation med en annan kvinnor som hon anser vara hennes främsta partner kan också ha en relation med en man som hon anser hennes "sekundära partner", och hennes två parter får inte interagera så ofta, bortom möta varandra. I andra fall, människor öva polyfidelity, vilket är polyamory inom en grupp, i vilket fall olika parter kan komma att känna varandra mycket väl. Alla når ett arrangemang som passar hans eller hennes individuella komfortnivå, och tar komforten av partners i beaktande också.

Polyamory ibland förakt karaktäriseras som att ha "en partner på den sida", som många polyamorous individer finner ganska stötande. Hela förutsättningen för polyamory är att det är möjligt att älska flera personer samtidigt i ärliga relationer där människor att hantera svartsjuka och andra känslomässiga problem, och hoppas att nå ett tillstånd som kallas "compersion", vilket syftar på att äkta glädje i en partners lycka med någon annan. Vissa medlemmar av poly samfundet definierar compersion som "motsatsen till svartsjuka," betonar den öppna och kärleksfulla karaktären av deras relationer.

Precis som brysselkål, är polyamory inte för alla. Det kräver en mycket djup nivå av tillit och utmärkt kommunikationsförmåga, och båda parter måste vara villiga att arbeta tillsammans. Om en partner skjuter varandra i en polyamorous arrangemang, resultaten är ofta mindre än tillfredsställande för alla inblandade, och medlemmar av den poly samfundet rynka pannan tungt på fusk, liggande, och andra negativa metoder. Ett antal online communities och guideböcker för personer intresserade av den polyamorous livsstil ger utmärkt information om att hitta och förhandla polyamorous relationer.

  • Polyamory innebär kärleksfull flera personer samtidigt och ha meningsfulla relationer med flera olika partners.
  • Polyamory kan skapa spänningar mellan en persons partner.
  • Med sitt fokus på att ha utvecklat relationer, är polyamory anses annorlunda från att bara ha flera sexuella partners samtidigt.
  • Polyandri är det praxis att en kvinna ha flera män.
  • Polyamory är inte för alla, eftersom det kräver en extremt djup nivå av förtroende mellan parterna.