Vad är växtsteroler?

January 15

Växtsteroler är fytokemikalier som finns naturligt i frukt, grönsaker och nötter. Andra livsmedel som är naturliga källor inkluderar frön, baljväxter och spannmål. Decennier sedan, forskare utvecklat starka övertygelser som växtsteroler kan blockera upptaget av vissa kolesterol i tunntarmen. Eftersom kroppen eliminerar allmänhet kolesterol att det inte absorberar, var dessa fytokemikalier tros vara till hjälp för peopleâ € s hälsa.

Kolesterol är ett fettliknande ämne som kan vara en fara för människors hälsa, men det är också viktigt. Kolesterol ger struktur för mänskliga celler och är en byggsten för hormoner. Därför är det viktigt att människor konsumerar lite kolesterol. Överdrivna mängder, emellertid, är anslutna till problem såsom kranskärlssjukdom (CHD).

Många studier som har genomförts under åren indikerar att dessa fytokemikalier kan hjälpa till lägre totalkolesterol och LDL (LDL) kolesterolet. Problemet med att försöka få fördelar från att äta dem naturligt är att växtsteroler tenderar att uppträda i små mängder i naturliga källor. Det uppskattas att, i västerländska dieter, om dessa fytokemikalier inte tillsätts i livsmedel, en person kan bara äta ett par hundra milligram per dag. Dessa låga halter tros inte vara tillräckligt för att ha en inverkan på kolesterol absorption.

Växtsteroler är därför ofta tillsätts i livsmedel. Detta görs genom att extrahera de fytokemikalier från naturliga källor och ändra dem så att de kan användas för livsmedelsprocesser som tillåter dem att läggas till andra livsmedel. I Europeiska unionen, till exempel, är producenter av salladsdressing, mjölk och sojadrycker tillåtna Lägg växtsteroler till sina produkter. Märkning regler kräver tydlig indikation på att dessa tillsatser finns i livsmedel.

I USA kan de finnas i smör, bröd och frukostflingor. Produkter som innehåller tillsatta växtsteroler kan kvalificera sig för att hävda att de bidrar till att minska CHD risken. Några produkter som vill göra anspråk måste också uppfylla kraven för låg mättat fett, lågt kolesterol, och har mindre än en specificerad mängd fett per portion.

Det anses allmänt att kolesterol minskning fördelar börjar när en person har förbrukat ett gram växtsteroler. Fördelar fortsätter att öka upp till tre gram. Man tror att fördelarna reduktions kolesterol inte ökas genom att konsumera mer än tre gram.

Konsumerar två eller flera gram dagligen i mer än en månad kan resultera i minskade plasma karotennivåerna. Det finns vissa indikationer på att dessa minskningar kan förhindras genom att äta fem portioner grön, gul och orange frukter och grönsaker som kan packas med karotenoider, en viktig grupp av växtpigment. Övriga hälso oro växtsteroler inbegriper risk för åderförkalkning och plack som bygger upp och producerar hjärtinfarkt eller stroke.

Folk i allmänhet uppmuntras att använda andra metoder för cholesterolföretagsledning förutom växtsteroler. Istället för att förlita sig helt på dessa tillsatser är människor ofta rekommenderas att minska fettet i sin kost. I de fall där kolesterol redan kan förhöjda, kan en person behöva statiner eller andra kolesterolsänkande läkemedel.

  • Växtsteroler finns naturligt i frukt och grönsaker.
  • Forskare trodde växtsteroler kan blockera upptaget av vissa kolesterol i tunntarmen.
  • Växtsterols tros vara effektiva för att sänka LDL-kolesterolnivåerna.
  • Människor som äter några grönsaker och massor av stekt mat har normalt höga kolesterolvärden.