Vad innebär det att ha en "nollan"?

November 27

En "clean sheet" uppstår när en idrottslaget lyckas hindra sina motståndare från att göra poäng några mål eller poäng under en match. Med en no-poäng-draw, är det möjligt för båda lagen inblandade att hålla nollan. Tanken är mer allmänt uttryckt "shutout" på amerikansk engelska, en term som inte används i länder som Storbritannien. Att hålla en "clean sheet" är mer sannolikt i vissa idrotter än andra.

Den exakta ursprung är okänt, men tros ha kommit från en tid då poängen skrevs på papperslappar. Om ett lag misslyckades med att göra mål, sedan dess papper skulle vara tomt. Eftersom pappret är rektangulär och vitt, skulle det likna en nyligen tvättade eller nollan.

Sannolikheten för en sådan icke-poäng inträffar varierar från sport till sport och från kompetensnivå till kompetensnivå. Professionella lag i höga poäng sporter som rugby och basket är extremt osannolikt att gå ett spel utan poäng. I svagt scoring sporter som ishockey och särskilt fotboll, är det mer troligt. Detta beror på att lagen kan ta ut varandra defensivt.

Nil-noll drar och spel där endast en lag gör är en vanlig företeelse i fotboll. Detta inkluderar spel på högsta nivå, inklusive VM. År 1994 i Amerika, Italien och Brasilien drog 0-0 innan spelet avgjordes på straffar. Spanien vann VM 2010 i Sydafrika och Brasilien VM 2002 i Korea och samtidigt hålla rena lakan.

Nivån på prestation i att hålla en fotboll nollan beror på vilken typ av spelet och de två sidorna. Det är möjligt för ett lag som ska sällan utmanas defensivt, men ändå medge ett mål medan en annan grupp tillbringar det mesta av spelet försvara, men på något sätt håller sina motståndare ut. En "nollan" är en utmärkelse för en målvakt, men sällan tillämpas, så som en statistik, till försvarare som mäts på passningar och tacklingar.

En "nollan" är mindre sannolik i rugby och amerikansk fotboll. Det har funnits shutouts i rugby, inklusive några sällsynta 0-0 drar. Ett exempel inträffade i 2010 premiership i England när de slutligen mästare, saracenerna, slog Leeds 39-0. Den längsta körningen av shutouts i amerikansk fotboll ligger på 52, in mellan 1942 och 1949 av Bedford County Training School Fighting Tigers of Shelbyville i Tennessee.

Tjänar en "nollan" är nästan omöjligt i basket, men det har gjorts. De flesta shutouts har hänt i flickornas gymnasiet spel. I ett exempel, ett lag från Texas slog en lokal rival 100-0. I stället för att fira, det segrande skolan avskedade sin tränare för att vara okristligt i att låta spelet vara så ensidig. I det här fallet, att hålla ett "clean sheet" är inte alltid en bra sak.

  • Ett oskrivet blad kallas vanligtvis en "shutout" i ishockey.
  • Fotboll är en av några få sporter där med nollan är vanligt.
  • En "clean sheet" uppstår när ett lag är i stånd att förhindra motståndarna från att göra poäng några mål under en match.
  • Det är mycket osannolikt att ha nollan på ett professionellt rugbyspel.