Vad är skillnaden mellan en HDTV Dynamisk och Statisk kontrast?

December 21

När shopping för en high-definition television (HDTV), är en viktig fråga för kontrastförhållande uttryckt som 10000: 1, till exempel. En HDTV med en hög andel kommer att producera sannare svärta och visa mer i detalj i svagt upplysta scener. Detta bör göra det ganska enkelt att upptäcka en bra kontrast, förutom att det finns en hake. Det finns två typer: dynamiska och statiska. Förstå skillnaden kommer bidra till att förenkla HDTV shopping.

Den dynamiska kontrasten är ett mått på den ljusaste vita HDTV kan producera jämfört med det svartaste svarta - inte nödvändigtvis samtidigt eller i samma scen. Till exempel, vissa LCD HDTV använder teknik som lyser helheten i väl upplysta scener för att uppnå mycket ljusa vita, och tonas den samlade bilden i svagt upplysta scener för att uppnå sannare, mörkare svart. En mätning av vitaste vitt i starkt upplysta scenen jämfört med den mörkaste mörka i låga upplysta scen resultat i dynamiskt kontrastförhållande specifikation.

Den statiska kontrasten mäter ljus och mörker i en statisk skott, eller den högsta kontrast uppnås inom samma scen samtidigt. Detta är ett mindre antal, men en sannare mätning i övergripande bildkvalitet. Det är mätningen en shopper bör beakta mer, kanske, än den dynamiska kontrasten, men eftersom det dynamiska förhållandet är ett högre antal, är det ofta det nummer som används på specifikationen kortet för HDTV, särskilt om den statiska numret är dålig eller genomsnitt.

Medan bäst på att bedöma en bra bild förblir betraktarens egna två ögon, specifikationer komma till hands för att jämföra produkter som inte sida vid sida (eller när man köper på nätet). Många experter rekommenderar generellt ett dynamiskt kontrastförhållande på minst 10.000: 1. Vissa HDTV idag lista förhållanden av 50.000: 1 eller högre. Som tidigare nämnts är dock viktigare den statiska förhållandet.

En bra utgångspunkt för den statiska kontrastförhållandet är minst 1.000: 1. Vissa HDTV listspecifikationerna så höga som 1500: 1, 2500: 1, eller till och med 5000: 1. Kom ihåg att ett stort antal kan hänvisa till den dynamiska specifikationen, även om tiden är att föra förbättringar statiska specifikationer, så shoppare bör vara noga med att kontrollera vilken typ av förhållandet är utannonserade. Plasma HDTV, till exempel, tenderar att ha högre förhållanden kontrast totalt än LCD-skärmar.

Att veta skillnaden mellan dessa två mätningar tar förvirringen av att se en HDTV med ett kontrastförhållande på 1800: 1 (till exempel), och notera det ser bättre än HDTV med 10.000: 1 listade. I verkligheten 1800: 1 är ett relativt högt statiskt förhållande, medan 10.000: 1 är en genomsnittlig dynamiskt förhållande.

När det är möjligt, bör shoppare titta på faktiska skärmar innan du köper. Om du köper på nätet, bör de försöker gå till några lokala butiker först för att se på TV i aktion. Specifikationer hjälpa, men ögonen är bättre domare för vad blir personligen glädjande.