Vad är en Giant Rat?

December 19

Jätten råttan är ett vanligt skiss djur i fiktion berättelser, speciellt fantasy, där det ofta är en utmanare som måste besegras av en hjälte. Detta scenario har parodie i 1987 kultfilm The Princess Bride. Begreppet jätteråttor är förmodligen mycket gammal, men den mest kända senaste omnämnande var i The Adventure of Sussex vampyren, en 1924 Sherlock Holmes berättelse av Sir Arthur Conan Doyle. I berättelsen, Holmes säger, "Matilda Briggs var inte namnet på en ung kvinna, Watson, ... Det var ett fartyg som är associerad med den gigantiska råttan Sumatra, en berättelse som världen ännu inte är beredd." Denna kryptiska referens lekte dussintals historier som involverar en sådan gigantisk råtta.

Egentligen visar det sig att det verkligen är en jätte råtta som bor i Sumatra - två, faktiskt - Sundamys muelleri och Sundamys infraluteus. Dessa råttor genomsnitt ca en fot i längd, exklusive svansen, och kan väga upp till ett halvt kilo. Däremot vanliga råttor är ungefär hälften denna storlek. De gigantiska råttor infödda till Sumatra är dåligt kända, på grund av begränsad vetenskaplig studie. Dock har undersökningar av Internationella unionen för naturvårds klassificerat dessa djur som "Livskraftig", vilket indikerar att de inte utsätts för fara.

Gnagare som bor i andra än Sumatra platser är ibland misstas som en "gigantisk råtta" på grund av sin storlek. Dessa inkluderar kapybara, världens största levande gnagare, och Gambiansk jättepåsråtta, som är den största muroid (släkting till möss och råttor) i världen. Den kapybara, som lever i hela Sydamerika, kan bli upp till 4,3 fot (1,3 m) lång och väga upp till £ 140 (65 kg). Capybaras har extremt effektiva tarmsystem och äter 6-8 kg av vattenlevande gräs per dag för att överleva. Den Gambiansk jättepåsråtta är ungefär hälften så stor som en kapybara, med de största individerna som mäter cirka 2 fot i längd. Den gambiska Pounced Rat är infödd till Afrika, där det ibland för att vädra ut landminor. På grund av sin ringa vikt, kan det steg över dessa gruvor utan detonerande dem.

  • Capybaras finns i tropiska områden i hela Sydamerika.
  • En berömd 1924 berättelse av Arthur Conan Doyle lekte dussintals andra historier om jätte råttor.