Vad är ungerska Wax Peppers?

December 10

Ungerska vax paprikor finns en mängd chilipeppar utvecklats i Ungern, hem för paprika, en annan anmärkningsvärd peppar produkt. Dessa paprikor kallas även hot gul paprika eller heta vax paprika, och de liknar bananpeppar, en släkting i peppar familjen. De kan användas i en mängd olika sätt i matlagning, och de finns i vissa livsmedelsbutiker och torghandel som färskvaror, förutom att de säljs i inlagd formulär.

Dessa paprika kan bli ganska stora om de får växa till mognad, men de är oftast skördas när de är om längden på en hand. De är naturligt gula vid tidpunkten för skörden, även om de kan utveckla en rik röd färg om de får fullt mogna. Den "vax" i namnet är en referens till den något vaxartad konsistens av svålen på peppar. Trots detta är svålen fullt ätbar och faktiskt mycket flavorful.

När det gäller värme, ungerska vax paprika faller i mitten av spektrumet. Smaken är ganska mild, men den har en antydan till en kick som kan vara motbjudande för människor som är extremt känslig för värme. Vissa människor ta bort frön och vita revben från peppar att minska spice, medan andra föredrar att lämna dem i, så att de kan få en bra träff på smaken.

Ungerska vax och banana peppers ser så lika att de två är ibland förvirrad, så kockar kanske vill smaka dem innan du använder dem för att se till att de är önskad sort. Om den används i stället för den mer milda banan peppar, kan ungerska vax paprika göra en maträtt oväntat zesty, medan tama banan paprika kan vara en besvikelse när kryddigare paprika förväntades.

Heta gul paprika kan användas rå och färsk i sallader, marinader, dressingar och andra rätter. De kan också tillsättas till grytor, som de är i Ungern, och inlagd för användning som aptitretare och garnering. Dessa paprika kan också rostas och inlagd för mer smak, eller torkad för användning av säsongen.

Liksom andra paprika, kan ungerska vax paprika odlas i hemmet trädgården eller köket, men de behöver en solig plats, väldränerad jord, och skydd mot temperatursvängningar och vind. Växande paprika kan vara knepigt, eftersom växterna kommer lätt vissnar om de lämnas torrt för länge, eller mögla om de overwatered. Peppers gör liksom krukväxter, men som kan vara praktiskt för personer med begränsad trädgårdsutrymme.

  • Ungerska vax paprika.
  • Ungerska vax paprika likna nära banana peppers, som är mildare.