Vad är en Forstner Bit?

June 13

En Forstner biten är en cylindrisk borr används för att borra platta, djupa hål i trä. Det är särskilt populärt i möbeltillverkning och andra storskaliga träbearbetning projekt delvis på grund av dess förmåga att borra djupt och exakt, även mot strömmen eller genom olika inlägg och anslöt bitar. Forstner bitar vanligtvis finns i en rad olika diametrar, men i de flesta fall alla är avsedda för monterade pressar borra snarare än handhållna verktyg. Normalt krävs en hel del kraft, vilket kan vara farligt och ibland även otymplig på en mindre apparat.

Hur de Bit Works

De flesta borrar vägleds genom material från en central punkt, men Forstner bitar främst styrs av ytterkant. Detta innebär att de kan användas för att borra pocket hål, vilka är hål borrade i en vinkel; delvis överlappande hål; och hål som är på kanten av materialet. De har centrala sporrar, men dessa används normalt för att lokalisera och markera en centrumpunkt i stället för att fungera som den faktiska borrstyrningen.

När bit in ved, tråkar ner genom huvudsak spinning fragment upp och ut med en sågning, roterande rörelse. Sidorna av lite ser ofta taggiga och när de först in i träet de ofta skjuvning det och lämna det något OHYVLAD. Som bit s radiella sidor fortsätter genom hålet, men kanterna tenderar att jämna ut. Merparten av tiden är resultatet en flatbottnad hålet.

Var och när den används

Bitarna är uppkallad efter Benjamin Forstner, en 19th century amerikansk vapensmed som krediteras med att uppfinna dem. Vapensmeder var de första att popularisera lite; De prisade den för dess förmåga att borra en smidig dubbelsidig hål i träslöjd. Idag är bitarna mer vanligen används av möbeltillverkare och hemma byggare. Stora projekt som dessa kräver ofta en borr som snabbt kan gå igenom flera bitar, gå med i olika träslag, och skär genom flera ytor. Den Forstner bit passar att räkningen för många snickare.

De finns i ett brett spektrum av diametrar, vanligen mellan 0,25 till över 3 inches (6-75 mm), och de är ofta säljs i set som kommer med en rad storlekar. Även bitar med mycket små diametrar kan ofta hålet genom djup, tjockt trä på de flesta vinklar. Deras unika formen gör dem mycket effektiva på att ta bort en hel del material, som kallas "hogging," i en kort tid. De är också riktigt användbart för att göra exakta hål för gångjärn och andra rörliga delar.

Största fördelarna

Snickare beröm ofta denna bit förmåga att borra exakt och rent genom brister, som knutar och grannlåt, i trä. En hel del av detta beror på fälgen. Den Forstner bit överkant guidar sig, vilket innebär att det inte kommer att kastas bort när den träffar problemområden eller slut korn vägen en mittpunkt styrd bit skulle kunna vara.

Snabbhet och precision är också viktiga faktorer. Erfarna träarbetare säger ofta att Forstner kan göra arbetet snabbare och bättre än nästan alla andra bit, och kan göra ett antal olika uppgifter, också. Det kan borra både fullständiga hål och partiella hål; det kan skära på en vinkel och mot strömmen.

Nackdelar och försiktighetsåtgärder

Denna bit kräver typiskt mycket kraft, vilket innebär att det vanligtvis inte är mycket väl lämpad för en handborr. Människor som vill använda det normalt att behöva investera i en pelarborrmaskin, och även då de ofta måste ha åtminstone lite utbildning för att kontrollera och korrekt använda den. Bitarna tenderar också att vara något svårt att skärpa, och de inte har något sätt att blåsa dammet tillbaka ut på vägen några bitar gör; vad detta innebär i praktiken är att snickare kan behöva pausa oftare att rensa hålen. Dessa bitar tenderar också att vara lite dyrare än sina motsvarigheter.

  • En borrmaskin med en Forstner lite.