Vad är skillnaden mellan Spelt och vete?

July 3

Spelt och vete används ofta i bröd och bakverk, och har små skillnader i textur, smak och näringskedjor, beroende på raser. Även stavat och vete båda innehåller gluten, som är ett protein, spelt innehåller en större mängd protein och aminosyror. Deras skillnader i smak varierar något, beroende på deras specifika rasen, bearbetning och tillagningsmetoder, vilket fått vissa individer att ersätta en för den andra i bakning recept. Båda korn är olämpliga för personer med celiaki eller de som lider av glutenintolerans, som de är från samma familj av korn och båda innehåller gluten.

Det är inte ovanligt att alternativa recept att använda dinkelmjöl, en gammal säd som föregår användningen av vete och andra spannmål som lämpar sig för bakning och matlagning. Spelt och vetemjöl kan användas omväxlande i ett recept, varvid en för den andra helt enkelt i någon bakverket. Skillnaden i konsistens och smak är något märkbar, och stavas på ofta en fullkorn och raffinerade innan den mals till ett mjöl. Använda speltmjöl i stället för vetemjöl, oavsett om hela eller raffinerat, resulterar ofta i en tätare bröd och en nuttier, sötare smak.

Säden stavas innehåller en något högre mängd näringsämnen i sin näringsprofil än vanlig vete, beroende på ras av spelt. Som sådan, spelt kallas ofta i sunda recept för att öka näringsinnehållet i en bakad vara och för att öka mängden protein. Även stavat innehåller något fler näringsämnen än vete, det fortfarande inte nödvändigtvis producera en betydande mängd näringsämnen som behövs för dagliga energibehov. Vetemjöl, och särskilt raffinerat vitt vetemjöl, skiljer sig ofta från speltmjöl i både dess näringsämnen och dess ljusare smak och konsistens som framställs i landets bakverk.

Ibland kan det föreslås att stavas är säkert för personer som lider av glutenintolerans eller celiaki, ett tillstånd som resulterar i dåliga fördelningen av glutenproteinet. Detta är inte sant, så stavas och vete är från samma familj och båda innehåller gluten protein som kan skada den inre delen av tunntarmen. Vete är ofta den vanligaste säd används i bakade varor, såsom bröd och kakor, eftersom det är billigare och mer tillgänglig på marknaden. Därför stavas och vetemjöl ofta varierar i pris, med speltmjöl är något högre än vetemjöl på vissa marknader.

  • Vetemjöl innehåller en betydande mängd fiber som gör det lätt att smälta.
  • Vete öron tillsammans med en liten hög med vetekärnor (även känd som veteberries).
  • Spelt korn.
  • Bröd som görs med stavas oftast smaka mer jordnära och nötig än andra vete bröd.
  • Ett fält av vete.