Vad är en ko Shark?

November 12

Cow hajar tillhör ordningen Kamtandhajartade hajar, en order särskiljas från andra hajar med antalet gälar. En ko haj har antingen sex eller sju gälar, medan andra hajar har fem. Att bo i tempererade och tropiska områden i Atlanten, Indiska och Stilla havet, ko hajar bebor typisk djupt vatten och har befunnits ner till (1.874 m) 6150 fot men oftare förekommer i djup mellan (45 m) 150 meter och 300 fot (90 m).

Det finns fyra arter av ko hajar, och de är en varierad grupp. Den minsta av Kamtandhajar familjen är sharpnose sevengill, som normalt har en maximal längd på endast ca 4,5 (1,4 m) fötter; den bluntnose sixgill är den största kon haj, når en mogen längd (4,8 m) mer än 15.5 meter. Tillhör samma släkte som bluntnose sixgill är storögd sixgill. Den broadnose sevengill är den enda art av ko haj som vanligt kan hittas i de grunda kustvatten haven den lever, och därför är den mest studerade av alla arter. Den sharpnose sevengill och bluntnose sixgill har både gjort den internationella unionen för skydd av natur rödlista över hotade arter.

Varje ko hajarter kännetecknas av en ryggfena långt till svansen slutet av haj, samt en anal fena och en stout, rundad kropp. De kraftfulla munnar har en distinkt överbett, och den övre käften är fylld med törnliknande tänder, medan tänderna i den nedre käken har en unik kam form. Cow hajar föder levande ungar, med genomsnittliga kull storlekar 22-108 valpar. Föräldrar kommer till grunda vatten för att föda på våren och försommaren.

I skarp kontrast till den fogliga natur deras namn antyder, ko hajar är aggressiva jägare och lever på andra marina djur från fisk, bläckfisk, sälar och delfiner till andra hajar. Broadnose sevengills har observerats jakt i förpackningar, som visar metoder för kooperativ jakt ovanligt i hajar. Känd för sin nyfikenhet, har de observerats simma djärvt upp till dykare. Detta har resulterat i konfrontationer mellan människa och sevengills, särskilt de som finns i tångskogar utanför kusten i Kapstaden, Sydafrika. Asätare samt rovdjur, har de varit kända för att attackera människor i grunda kustvatten, och mänskliga kvarlevor har hittats i magen på dissekerade ko hajar.

  • Cow hajar ibland jaga och äta bläckfisk.
  • Kamtandhajar möten har inträffat nära Cape Town.
  • Cow hajar livnär ofta på stora byten som sälar.