Vad är en polis Riot?

June 6

En polis upplopp är en våldsam konfrontation mellan civila och medlemmar av en polis eller militär styrka. Denna term är kontroversiellt, och tenderar att i första hand användas av aktivister oroade polisbrutalitet och rättigheter till yttrandefrihet och protester. Några anmärkningsvärda historiska händelser vissa människor kan överväga poliskravaller inkluderar protesterna kring demokratiska medborgareregeln i USA 1968, det Soweto uppror i Sydafrika 1976, och de 2010 thailändska politiska demonstrationer.

En mängd olika evenemang kan utlösa en polis upplopp, och ofta, berättelser från människor på konflikten marken, vilket gör det svårt att avgöra varför händelser får utbrott i våld. I vissa fall, krossar eller skaror av demonstranter kan larm brottsbekämpning, vilket leder polisen att använda våld för att försöka kontrollera situationen. Demonstranter kan slå tillbaka, skapa en farlig situation. I repressiva nationer, kan polisen använda dödligt våld under protesterna, orsakar dödsfall och allvarliga skador. I vissa fall, tyder allt på att provokatörer som planterats av brottsbekämpning hetsa våld, utlöser en våldsam reaktion och en polis upplopp.

Polis upplopp brukar präglas av trängsel, vilket gör det svårt för civila att följa order från polisen, bland annat spridningsorder. Vissa polisiära taktik kan uppmuntra skapandet av avspärrningar runt protestområden, fånga människor inne ett begränsat utrymme. Även om protes vill lämna, vet polisen inte ge vika, eftersom de inte vill hamna mellan två protestlinjer. Poliser får använda åtgärder som vattenkanoner och gummikulor för att kontrollera folkmassor i en polis upplopp, vänder sig till mer aggressiva åtgärder som tårgas och dödliga kulor om de förlorar kontrollen över situationen.

Oroligheter omger ofta händelser märkta som poliskravaller. Medlemmar av den civila befolkningen kan uttrycka frustration och ilska med den politiska processen, och kunde specifikt hars brottsbekämpning eller militären. När människor är redan i ett tillstånd av agitation på grund av den senaste tidens politiska händelser, kan även fredliga demonstrationer och protester blivit ett elddon, där det tar bara en liten bit av påtryckningar för att skapa en farlig situation och ett upplopp.

Regeringar undviker vanligen termen "polisen upplopp" eftersom det är suggestivt regerings skuld, vilket innebär att händelserna är fel av polisen, snarare än demonstranter. Demonstranter och medborgarrättsaktivister kan vända sig till denna term för att beskriva situationer där de känner poliser agerade olämpligt våld eller försökt att hetsa våld att avancera en politisk agenda som tvingar tjänstemän att upprätta ett utegångsförbud för att stävja protester aktivitet.

  • "Polisen upplopp" är en kontroversiell term som normalt gäller anklagelser om polisbrutalitet.
  • Polis upplopp kan uppstå när demonstranter äventyra andra.
  • Polisen kan krävas för att handla med lämplig kraft under ett upplopp.
  • Poliser får engagera sig i gatukravaller.
  • Polis upplopp är sammandrabbningar mellan civila och poliser.