Vad är Cherry Veneer?

October 22

Cherry fanér är en produkt som härrör från körsbärsträdet, och används för att skapa möbler, golv och dörrar. En faner är en skiva av trä, så tunn som 1/40-tum (0,635 mm), vilket ofta är bunden till plywood eller andra billiga träkärnor. Genom att använda faner, kan man njuta av utseendet på körsbär utan de höga kostnaderna för massivt trä. Användningen av fanér hjälper också till att bevara naturresurser.

De flesta av körsbär fanér används i Nordamerika kommer från nordöstra USA eller sydöstra Kanada. Det är ett ganska dyrt material, särskilt jämfört med björk eller ek faner. Cherry fanér är ett av de enklaste skogen för att arbeta med, och är uppskattad för sin släta ådringsmönster och rika färger. Kornmönster körsbär fanér beror på flera faktorer, bland annat hur träet skars och hur arken fanér matchades.

Det finns fyra grundläggande sätt att minska träfanér från en stock, och varje resultat i ett distinkt utseende och ytstruktur. Med vanlig skivning, lakan av fanér skär parallellt med en linje genom centrum av stocken, vilket resulterar i ett mjukt mönster med minsta mängden spannmål variation. Med hjälp av en svarvat, är loggen snurrade på en svarv som skivor skärs från runt omkretsen. Detta fungerar bäst för björk eller ek på grund av de ådringsstruktur dessa skogen.

Med fjärdedel snitt, stocken först styckad, då skivor skärs i en radiell riktning mot centrum av stocken. Detta är det mest populära skuren för körsbär som det betonar "fläckar" av "flash" mönster i säden. Rift skär liknar kvartal skärning, men minskar mängden fläckar i mönstret genom att skära kvartalet i vinkel.

När körsbärsfanér tas bort från loggen, är fanerskivor staplas i den ordning de klipptes. Arken sedan sammanfogas i en process som kallas "matchning", där den typ av utseende önskas avgör hur arken bör läggas ut. En av de vanligaste teknikerna är boken matchningen där varannan skiva av faner är vänt över, vilket skapar en spegeleffekt. Vid arbete med kvartal eller rift skuren körsbär emellertid en mer symmetrisk balans eller mittbalans match kan önskas. Detta innebär handen välja fanér och matcha dem så att de skapar en tilltalande, även effekt när anslöt.

Efter körsbär fanér har skurits och matchas, är det levereras till distributörer. Det är ofta levereras råa, där arken hålls i den ordning de klipptes. Detta sätt köpare kan använda fanér för att skapa sin egen körsbärs möbler eller dörrar. Faner kan också vara papper-backed, skapar ark av pre-matchad körsbärsfanér. Många köpare hitta detta material lättare att arbeta med, speciellt när linda en krökt yta som en kolumn eller rundad möbel.