Vad är en Brödgran?

September 5

Den Brödgran är en vintergrön barrträd hemma i höglandet i Chile och Argentina. Det var ursprungligen importerades till Europa på 1800-talet, och blev ett populärt komplement till botaniska trädgårdar på grund av sin ovanliga och distinkt utseende. Eftersom det är en vintergrön, är trädet används ofta som prydnads, och används också som en timmer resurs förutom att ge ätbara nötter. Eftersom träden är mer värdefulla levande, är det Brödgran sällan skuren för timmer, men när den skördas, ger det lång, rak, nära finkornig timmer. Skörd av muttrarna har lagt överlevnad av träden i farozonen i vissa delar av Sydamerika.

Medan träden varierar, kan Brödgran överstiga 131 fot (40 meter) i höjd. Den har triangelformade blad som liknar vassa skalor. De små blad kluster längs grenarna, vilket gör träden och grenarna ganska svåra att hantera utan att ådra smärtsamma skador. I naturen, föredrar det höga höjder som får vinter snöfall. Som snön samlar på äldre låga grenar, bryter dem, lämnar träd med en krona av grenar i toppen och en smidig bålen nedan. När odlade, är de nedre grenarna tillåts stanna, vilket gör trädet mycket bushier än det är i naturen.

Högre höjder är det föredragna uppväxtmiljö för Brödgran, som också uppskattar tempererade klimat som de i områden nära havet. Anläggningen går bra i USDA zoner sju och uppåt, och är både frost och torka toleranta. På grund av de taggiga blad, kanske trädet inte vara det bästa valet för en intim trädgård, men det kan göra en intressant dekorativt tillägg i ett område med gott om utrymme att växa. De ätliga fröna kan skördas och användas som nötter, eller användas för att gro nya träd, som tar cirka 40 år att mogna.

Trädet vetenskapliga namn är Araucaria araucana. När det först kom till Europa, den hette "chilenska Pine." Det gemensamma namnet tycks ha uppstått på 1850-talet, då samtida kommenterade att klättra trädet skulle förbrylla en apa. I vissa regioner är det infödda namn för trädet tränga undan den tidigare gemensamma namnet, varför en Brödgran kan kallas Pehuen också.