Vad är en Bento Box?

April 13

Rutan bento är den japanska motsvarigheten till matlåda, men det tenderar att vara mycket mer estetiskt tilltalande, och varierar kraftigt i vad den innehåller. De tidigaste lådor gjordes så långt tillbaka som 12-talet, oftast av lackerat trä. För beredning i hemmet, är lackerat trä fortfarande ett vanligt val för bento lådor. Halvengångständare gjorda av frigolit kan köpas på restauranger och närbutiker, och en del människor föredrar typer av rostfritt stål för långsiktig användning.

Varje bento box har många sektioner i vilka olika kokta eller färska livsmedel kan placeras, och själva lådan får transporteras i en väska eller insvept i speciell duk som heter Furoshiki, som är knuten på toppen så att den lättare kan transporteras. Typiska erbjudanden i en bento box kan innehålla olika typer av ris, några bitar av sushi, inlagda grönsaker och färsk frukt. Hemmafruar stolta ofta på att fylla lådor för sina barn, eller för deras familjer på en picknick som inte bara läckra men också estetiskt vacker.

Ändå fanns det en tid i Japan, särskilt efter andra världskriget, att föra en bento box till skolan var avskräckt. Eftersom barnen förde vad deras föräldrar hade råd, skillnad i vad varje låda innehöll skapade klass separationer mellan rikare och fattigare studenter. I många delar av Japan, började skolan för att tjäna luncher till alla elever för att undvika "-märkning" elever som fattiga.

Med tillkomsten av mikrovågsugn, var populariteten av Bento lådor igen säker, särskilt engångständare, som skulle kunna hjälpa värma mat. Restriktioner för att föra en bento box till skolan har också lossnat, och de är ofta ses på många offentliga och privata skolor. De är också populärt i Taiwan, där de kan kallas Bendong.

Den enkla lackerat trä låda har oftast spår på vilka locket glider. Du skjuter helt enkelt av locket för att få tillgång till din mat. Engångstyper kan bara ha en plastfolie beläggning, som avlägsnas före eller efter uppvärmning beroende på instruktioner. Vissa objekt som kallas bentos inte lådor med enskilda fack, men är istället stora skålar med blandade ingredienser, såsom en lerkruka måltid.

Namnet bento kan hänvisa till alla måltider packade i lådor. En student kan ta en bento box till skolan, men han eller hon äter Bento för lunch. Termen definierar nästan alla livsmedel förpackade i lådor eller engångsförpackningar, och mångfalden av dessa livsmedel är extraordinärt.

  • Sushi är vanligt i en Bento låda.