Vad är en digital TV-set?

October 7

En digital TV är en TV-apparat som kan ta emot digitala signaler från olika typer av programföretagen. TV-apparater av denna typ är relativt ny och har mer eller mindre ersatt TV-apparater som programmerade att ta emot de äldre analoga signaler. I de flesta länder i världen, har tillverkning av analoga apparater avbrutits på grund av den gradvisa övergången från användning av analoga signaler från de flesta TV-stationer till utbredd sändningar endast i ett digitalt format.

Den typiska digital-tv: n är tillverkad för att ta emot digitala signaler i ett antal olika format. Digital satellit-TV tjänster kan abonnenterna att ta emot signaler från programföretag hela världen. Kabelsystem erbjuder ett annat alternativ för att ta emot digitala TV-kanaler, oftast i form av specifika paket som innehåller ett begränsat antal kanaler. Med en modern digital TV, är det ens möjligt att använda sig av en inomhus eller utomhus TV-antenn för att ta emot signaler från programföretag baserade i ett begränsat geografiskt område.

Signalerna tas emot av en digital TV-apparat är varierade, men brukar grupperas som antingen HD- eller standardupplösning. HD-digital-TV-mottagning gör det möjligt att ta emot signaler som sänds i progressivt läge scan samt interlace läge. Standard digitala tv-mottagare sänds i olika format som är kompatibla med den teknik som används inom ett visst land. Ofta kan en digital TV emot båda dessa typer av digital signalering, även om det finns apparater som tillverkas strikt som HD-mottagarutrustning.

I allmänhet, digitala TV-apparater är något dyrt, beroende på storleken på skärmen och de funktioner som ingår i enheten. Detta har lett till att vissa konsumenter att skjuta upp inköp av nya TV-utrustning i hopp om att de nyare apparater kommer att börja minska i pris över tid. För att fortsätta ta emot TV-signaler, kan konsumenten välja att prenumerera på en kabel eller satellit-tjänst som har förmågan att omvandla den digitala signalen till en analog innan själva TV-apparat. Andra har valt att köpa digitala tv-boxar som är anslutna till den analoga inställda och omvandla den digitala signalen till en analog signal vid punkten för uppsägningen. Converter lådor av denna typ är relativt billiga och kan göra det möjligt att fortsätta använda en inomhus eller utomhusantenn i stället betala för dyrare digitala tv-tjänster.

  • En digital TV-signal kan oftast nå uppsatta antenner upp till 70 miles bort från broadcast torn.
  • Betald satellittjänster sända digital-TV.