Nätverksadministration: Linux E-Mail Basics

April 24

E-post består av meddelanden som levereras enligt ett Internet-protokoll som vanligtvis kallas SMTP. SMTP, vilket står för Simple Mail Transfer Protocol, först kodifierades 1983, långt innan Al Gore uppfann internet. Flera förbättringar har gjorts på vägen, men de flesta e-post på Internet idag levereras med hjälp av denna nästan gamla protokoll.

Intressant programvaran som levererar 70 procent av all e-post på Internet - Send - också sitt ursprung i samma år. År 1983, Eric Allman utvecklade den första versionen av Sendmail-programmet som en del av Berkeley Software Distribution (BSD) i Unix, en av de tidigaste versionerna av Unix göras tillgängliga för allmänheten. Sendmail, är en standard del av de flesta Linuxdistributioner.

Nedan beskrivs några av de viktigaste funktionerna i e-post som du bör veta om om du planerar att inrätta en Linux-server som kör Sendmail:

  • Brevlåda: En brevlåda är en enkel textfil som innehåller inkommande e-postmeddelanden tills de behandlas av ett e-postprogram. I Fedora Linux har varje användare en brevlåda fil i / var / mail.
  • Mail User Agent (MUA): Ett program som slutanvändare kan använda för att skicka och ta emot e-post. Den mest använda MUA är Microsoft Outlook. Linux kommer med flera MUA. Den mest grundläggande är Mail, ett textbaserat MUA som låter dig läsa och skriva e-postmeddelanden från en konsol prompt.

    Fedora innehåller också en sofistikerad grafisk MUA heter Evolution, som liknar på många sätt till Microsoft Outlook. Båda beskrivs senare i detta kapitel.
  • Mail Transfer Agent (MTA): Ett program som överför e-postmeddelanden mellan datorer. Sendmail, som de flesta av detta kapitel ägnas åt, är en MTA. När en användare använder en MUA att skicka ett e-postmeddelande, levererar MUA meddelandet till en MTA, som sedan överför meddelandet till den avsedda mottagaren.
  • Mail Delivery Agent (MDA): Ett program som accepterar inkommande post från en MTA och placerar den i den avsedda mottagarens brevlåda. En grundläggande MDA enbart kopierar varje meddelande till brevlådan, men mer avancerade MDAs kan användas för att filtrera inkommande e-post för att eliminera skräppost eller kolla efter virus.

    Standard MDA för Fedora Linux är Procmail. Fedora inkluderar också Assassin, som du kan använda för att filtrera skräppost från din inkommande e-post.