Vad är en Mummery?

March 9

En Mummery eller mummer spel är en typ av folk lek. Många mummeries har pantomim, med allegoriska tomter och karaktärer hämtade från folktro och mytologi. Bruket av mumming är ganska gammal, och mummeries kan ses i många delar av världen idag, typiskt vid historiska väckelser och vid speciella tillfällen. Utföra i en Mummery kräver inga speciella kunskaper, beroende på karaktären man spelar, och en del människor tycker om att delta i denna form av folkkonst som ett sätt att fira sin kultur och kulturarv.

Tidigare belägg för att mumming uppstod i England, förmodligen under medeltiden, och spred därifrån till andra regioner i Europa. Tidiga mummeries var uteslutande utförs i pantomim och mimare bar ofta masker och andra förklädnader, förklarar termen "guisers" att hänvisa till artister i en Mummery.

Mummers reste från hem till hem sätta på sina prestationer på speciella tillfällen, och de har också utfört på mässor, framför monarker under olika kungliga framsteg, och i domstol. Vissa monarker, inklusive Henry VIII, även utföras i mummeries själva, njuter av möjligheten att maskera sig för en natt.

Förutom att presentera siffror från folksagor, mummeries innehåller ofta teman av gott och ont, med lojala riddare tappert kämpar mot inkräktare och andra företrädare för det onda. Många mummeries har också en doft av den mystiska, med en kraftfull trollkarl eller läkare som har förmågan att återställa livet till en dräpt hjälte. Klassiskt, var temat för uppståndelsen mycket vanligt i mummeries, och i många fall den uppståndne tecknet representerade monarken eller nation, triumferat över det onda och blir starkare i processen.

Berättelsen i en Mummery ofta överdrivna och tungt iscensatt, och historiskt, mummeries ofta innehöll beslöjad politiska kommentarer. I en tid med komplexa sociala koder, hade det varit lätt att bädda kommentar i till synes oförargliga roligt, och mummeries användes för att kritisera regimer eller att direkt rikta specifika härskare.

Idag, mimare klä ut sig i vintage kostymer och de kan bära masker eller ansiktsfärg, eller gå nakna ansikten. De utför i parader, och på speciella dagar de kan återuppliva traditionen av mumming på gatorna, reser från hem till hem. Den Mummery är särskilt lever och frodas i Storbritannien, där har praktiserats i hundratals år, och i vissa tidigare kolonier, har denna konstform också bevarats.

  • En Mummery är en typ av folk play thatfeatures pantomim och allegori.
  • Mummery har ofta karaktärer hämtade från mythology eller folktro.