Vad är Kolon Divertikulit?

May 9

Kolon divertikulit hänvisar till irritation, inflammation och svullnad i påsar av vävnad i tjocktarmen. Påsarna, som kallas diverticula, vanligen utvecklas hos personer över 40 års ålder och brukar inte orsaka några hälsoproblem. Divertikulit utvecklas vanligtvis när påsarna blir infekterade med bakterier eller kollaps på grund av övertryck eller invärtes skador. De resulterande symptomen av smärta, feber och diarré kan bli mycket obehagligt. De flesta fall av kolon divertikulit kan hanteras med perorala antibiotika och speciella diet införts av en läkare. I sällsynta fall kan operation behövas för att reparera skador på väggarna i tjocktarmen eller omgivande vävnad.

Läkare förstår inte helt vad som orsakar diverticula att utvecklas i kolon, även om det är tänkt att påsar bildas när en del av tjocktarmen väggen försvagas och ger vika för påtryckningar. Åldrande är den mest betydande riskfaktorn som musklerna kring kolon blir naturligt svagare med tiden. Infektion kan uppstå om avföring fastnar inuti diverticula eller om trycket blir intensiv nog för att orsaka ett avbrott i vävnad.

I de flesta fall, symtom på kolon divertikulit komma plötsligt. En person kan märka en skarp smärta i sina nedre delen av magen som kan framkalla illamående och kräkningar. Kronisk uppsvälldhet, diarré eller förstoppning kan utvecklas inom några timmar eller dagar också. Vissa personer upplever också feber och influensaliknande symtom av ledvärk och muskelsvaghet. Det är viktigt att besöka en läkare eller akutmottagning när matsmältningsproblem, smärta och feber bli kronisk.

En läkare kan screena för kolon divertikulit genom att utvärdera webbplatsen och svårighetsgraden av buken ömhet, analysera blodprover, och med avbildnings skannar av tjocktarmen. Blod testas för specifika bakterier för att bekräfta närvaron av infektion. Datortomografi skannar och ultraljud är ofta till hjälp för att identifiera diverticula och mäta mängden av inflammation och svullnad närvarande. Efter bekräftelse en diagnos, kan läkaren förklara olika behandlingsalternativ i detalj.

De flesta patienter med mild till måttlig symtom ordineras antibiotika och instrueras att vila mycket under cirka två veckor. Dricksvatten och sportdrycker kan bidra till att förhindra uttorkning relaterade till diarré och med over-the-counter smärtstillande kan lindra symtomen under återhämtning. När patienterna börjar må bättre, de är oftast rekommenderas att öka mängden fiber i sin kost för att främja mjukare, lättare till pass avföring.

Svåra eller återkommande problem kan kräva operation för att få symtomlindring och förebygga allvarliga komplikationer. En tarm resektion förfarande innebär att ta bort en skadad del av tjocktarmen och återansluta de friska nedre och övre sektionerna. Om kolon divertikulit skadar hela kolon, kan det behöva tas bort helt och magen fäst till en artificiell påse för att samla avfall. Kirurgi kan vara riskabelt och kräver patienterna att göra betydande förändringar i livsföringen, men det kan vara det enda alternativet för att säkerställa full återhämtning från svår kolon divertikulit.

  • Kronisk uppsvälldhet är ett symptom på kolon divertikulit.
  • En skarp smärta i nedre delen av buken kan vara ett symptom på kolon divertikulit.
  • Kroniska matsmältningsproblem, särskilt när det paras ihop med en feber, kan kräva en resa till akutmottagningen på närmaste sjukhus.
  • Vissa patienter med kolon divertikulit upplevelse feber och andra influensaliknande symtom.
  • Dricksvatten kan hjälpa till att förhindra uttorkning av diarré i samband med kolon divertikulit.
  • Divertikulit är ett tillstånd som uppstår när divertiklar påsar i kolon bli infekterade eller inflammerade.