Vilka är de möjliga komplikationer av gulsot i graviditeten?

May 27

De komplikationer av gulsot i graviditeten är till stor del beror på de bakomliggande orsakerna till detta tillstånd. Några av de komplikationer som kan uppstå inkluderar en motherâ € s farligt högt blodtryck, skador på en womanâ € s njurar, en för tidig leverans och dödfödsel. En gravid kvinna med gulsot kan utveckla gallsten och uppleva vätskeretention. Develop komplikationer hos fostret kan också förekomma. Leversvikt på grund av en ansamling av fett på detta organ kan också vara en komplikation som leder till utveckling av gulsot och kan resultera i läkare som utför en nödsituation leverans.

Oftast är gulsot under graviditeten på grund av hepatit eller ett tillstånd som kallas kolestas av graviditeten, som kännetecknas av extrem klåda under tredje graviditetstrimestern. Gulsot under graviditeten kan också orsakas av havandeskapsförgiftning, som kännetecknas av protein i ett womanâ € s urin samt en ökning av blodtrycket. Medan gulsot under graviditeten i sig inte nödvändigtvis utlösa komplikationer eller utgöra en risk för moderns eller barnets, närvaron av en av dessa bidragande faktorer till utvecklingen av gulsot kan. Behandlingsalternativ för gulsot i graviditeten bero på dess bakomliggande orsak.

Förutom en womanâ € s slem membran, hud och ögon utvecklar en gul nyans, kan andra symtom på gulsot också orsaka obehag och oro under graviditeten. Dessa symptom är depression, trötthet och en märkbar nedgång i aptit. Vissa kvinnor upplever också smärta och illamående som ett resultat av att utveckla gulsot under graviditet.

Kolestas, en av de mer allvarliga underliggande orsakerna till gulsot i en graviditet, orsakar galla för att bygga upp i levern. Som ett resultat kan ett överflöd av galla in i womanâ € s blodomloppet och orsaka allvarliga komplikationer, såsom en tidig leverans eller ett dödfött. Kvinnor med en nära släkting som har haft kolestas under graviditeten samt kvinnor som bär flera foster löper en ökad risk för att utveckla detta tillstånd, vilket också kan leda till utveckling av gulsot.

Det är vanligt att barn ska födas med eller utveckla specifika typer av gulsot under vissa förutsättningar. Två av de vanligaste typerna är en fysiologisk gulsot, som inträffar till följd av childâ € s levern inte är mogen nog att korrekt behandla bilirubin, och en typ av gulsot som ofta förekommer bland för tidigt födda barn. Precis som gulsot under graviditeten kan vara resultatet av en underliggande sjukdom, kan spädbarn också påverkas av gulsot på detta sätt.

  • Kvinnor som har upplevt en dödfödsel kan ha nytta av rådgivning.
  • Gulsot under graviditeten kan orsaka fosterdöd.
  • Spädbarn kan utveckla specifika typer av gulsot under särskilda förhållanden.
  • En gravid kvinna bör alltid rådfråga sin gynekolog om hon har farhågor om gulsot eller någon annan hälsofråga.
  • Vissa kvinnor kan uppleva smärta och samtidigt utveckla gulsot under graviditeten.