Vad är en studsmatta?

March 4

En studsmatta är en anordning som består av en stålram och en spänd tygstycke sträckt över ramen, och ansluten till ramen vanligen genom spiralfjädrar. Den studsmatta används för hoppning och, om tillräckligt stora, tumlande. Den kan användas på fritiden och konkurrenskraftigt.

En fritids studsmatta är ofta gjorda av vattentät duk och kan komma i en mängd olika former och storlekar. Om inte studsmatta är liten till att börja med, är det inte troligt att vara bärbar. Fritidsstudsmattor kan hittas i lekplatser, vuxna klubbar hälsa, skol gym, och privata hem.

En konkurrenskraftig studsmatta är mycket kraftigare och är gjord med speciellt utvecklat tyg. Det är portabel och lätt att transportera, vilket är avgörande för idrottare tävlar på olika platser över hela världen, och kommer i en standardiserad form och storlek. Konkurrens studsmatta använder också mer spiralfjädrar, vilket möjliggör högre studsar och mer komplicerade stunts.

Det finns många historier om de gamla ursprung studsmattan. Vissa säger att eskimåer var först med att utveckla en proto trampolin. I huvudsak, detta var en tjock valross hud som fungerade som en språngbräda. Andra hävdar att engelska var de första leverantörerna av enheten. De använde enligt uppgift stadiga filtar att kasta folk upp i luften. Det finns vetenskapliga bevis för att backa upp de båda påståenden.

Å andra sidan, cirkus legenden säger att studsmattan har utvecklats av en trapetsartist heter Du Trampolin, som var inspirerad av den potential som trapets skyddsnät. Han menade att enheten kan användas inte bara som en säkerhetsåtgärd, men också som en handling av sina egna. Genom experiment, var trapets skyddsnät senare reduceras till en mer praktisk storlek och därmed blev studsmatta som vi känner idag. Även riktigheten i denna berättelse ännu inte bestämts, finns det verkligen bevis för att en form av studsmatta sågs i bruk under början av 20-talet. Stage agerar under den tiden utnyttjade en liten typ av studsmatta förklädd till en säng där akrobater utförde sina rutiner.

George Nissen och Larry Griswold är de män brukar krediteras med uppfinningen av den första verkligt moderna trampolin. Både män var inblandade i gymnastik och hade goda relationer med lokalcirkus folket. Inspirerad av trapets nät med sina vänner, som de hade hjälpt laga och göra vid ett flertal tillfällen, utvecklade de första studsmatta anordningen 1935 av bultning en stor bit av duk till en järnramen.

Termen "Trampolin" registrerades som varumärke från Nissen, efter att ha hört hans enhet som beskrivs som "El Trampolin" under en föreställning turné i Mexiko. "El Trampolin" betyder trampolin på spanska.

  • Fritidsstudsmattor kan hittas i lekplatser.
  • Studsmattor används ofta i gymnastik.