Vad är Cold Ritning?

November 12

Kalldragning är en metallformningsprocess, varigenom en bit metall tvingas genom en enda eller en serie av stämplar, vilket minskar tvärsektionsstorlek av den ursprungliga delen. Den kalldragningsprocess ger en dimensions konsekvent slutprodukt, och samtidigt förbättra både avkastning och draghållfasthet. Den resulterande ytan är ren och fri från skala eller andra defekter. Kall ritning används vanligtvis för att producera precisionsstål, koppar och aluminium stavar, stänger och tråd som måste uppfylla snäva fysiska och mekaniska specifikationer.

Under kalldragningsprocess, som kallas en stationär plattform en ritning bänk används för att hålla munstycket på plats. Bänken har en in-foder och en ut-matningssidan. Den out-inmatningssidan består av en lång rullplattform, som används för att fånga den färdiga lager efter att den har tvingats genom munstycket. Metallen lager, vanligtvis i baren eller trådform, laddas i inmatningssidan. Ena änden av metallmaterialet reduceras i storlek så att den passar genom munstycket. En hydraulcylinder eller vinsch används sedan för att dra metallen genom munstycket och upp på de ut-matarrullarna.

Det finns tre primära typer av kalldragning: rördragning, bar ritning och tråddragning. Tube ritning minskar både den inre diametern (ID) och ytterdiametern (OD), och samtidigt öka slangens längd. Tjockleken på rörväggen förblir konstant. Bar ritning minskar tvärsnitt av den ursprungliga bar lager, samtidigt öka längden. Bredden eller höjden av den ursprungliga lager kan vara konstant, men oftast båda dimensionerna minskas. Tråddragning minskar OD av tråd lager samtidigt öka längden. Volymen av tråden förblir konstant. Tråddragning kräver oftast flera steg för att minska tråden till önskad storlek. Dies används i tråddragning är vanligtvis framställda av volframkarbid eller diamant.

Förutom att ändra de fysiska dimensionerna, kalldragning förändrar även vissa mekaniska egenskaper hos den ursprungliga lager. Ökningar av 30% i draghållfasthet är möjliga, och vinster av 80% i sträckgräns ses ofta i många material. Förändringar i mekaniska egenskaper är relaterade till mängden av reduktion i tvärsnittet av den ursprungliga lager. En liten initial minskning i tvärsnitt kan leda till stora förändringar i mekaniska egenskaper, även om förändringshastigheten minskar snabbt när mängden ökar reduktionen.

Kall ritning används vid tillverkning av koppar elkablar och hushållsström samt konstruktionsstål och industriell rörledningar. Den kalldragning process producerar många vanliga vardagliga föremål såsom gem, gitarrsträngar och fjädrar. Andra användningsområden är delar för olika musikinstrument och elkomponenter samt hydraulisk slangar och rörledningar.

  • Gitarrsträngar sker genom kalldragningsprocesser.