Hur vet jag om jag är allergisk mot mjölk?

June 27

Mjölkallergi är en immunsystemet reaktion på kontakt med mjölkproteiner leder till plötsliga eller kroniska symptom som kan, i vissa fall kan bli livshotande. Det uppskattas att påverka cirka 2,5 procent av barn och verkar vara på uppgång. Innan man kan avgöra om du eller ditt barn är allergisk mot mjölk, men det är nödvändigt att förstå den viktiga distinktionen mellan en allergi mot mjölk och en mjölkintolerans, eftersom symtomen och behandling av dessa tillstånd är helt annorlunda.

När du är allergisk mot mjölk, immunsystemet - den del av kroppen som syftar till att bekämpa infektioner - av misstag attacker en eller flera av proteinerna i mjölk, den vanligaste av dessa är kasein och vassle. De symtom du upplever liknar de som ses med andra typer av allergier och inkluderar klåda, nässelutslag, väsande andning och mag upprör. I svåra fall kan ett tillstånd som kallas anafylaxi förekommer, i vilket fall andning och cirkulationsproblem kan plötsligt uppstå och leda till döden. Omedelbar medicinsk vård är nödvändig när allvarliga symptom och tillförsel av adrenalin, även känd som adrenalin, genom injektion krävs för att vända någon livshotande risk.

Å andra sidan har mjölkintolerans, även känd som laktosintolerans, inget att göra med immunsystemet. Den orsakas av bristen på eller minskad mängd av ett enzym som kallas laktas, vilket är nödvändigt att smälta mjölk. Magproblem såsom uppblåsthet, kramper och diarré är de vanligaste symtomen och, även om de kan vara obekväma och irriterande, de sällan är livshotande.

Det enda sättet att avgöra om du är allergisk mot mjölk är att samråda med en allergolog. Hud tester och blodprover som normalt kommer att genomföras, liksom en omfattande utvärdering av din sjukdomshistoria. Genom testning kommer allergolog leta efter förekomst av immunoglobulin E (IgE) antikroppar, som vanligtvis påträffas i blodet och huden på patienter som är allergiska mot mjölk. Testet är dock inte ofelbar, så om du har möjlighet att hålla en matdagbok med detaljerade anteckningar om när du konsumerade mjölk och vad reaktionerna kommer din läkare att kunna göra en utbildad diagnos trots eventuella variationer i test.

Om du är allergisk mot mjölk, måste du undvika alla mejeriprodukter och vara särskilt vaksam om att komma i kontakt med mjölkproteiner i någon form. Ofta gömd i vanliga livsmedel och tillverkade produkter, kan mjölkproteiner göra ett utseende som en ingrediens i allt från kex till tandkräm, under sken av artificiell smörsmak, kaseinater, laktoglobulin och löpe, bland annat. Dessutom är det viktigt att notera att produkter märkta "laktosfri", även säker för de med laktosintolerans, är inte nödvändigtvis säkert för någon som är allergisk mot mjölk.

De flesta barn som är allergiska mot mjölk växa ur småningom deras tillstånd. När de blir äldre och det händer, blir de kunna konsumera mejeriprodukter. Tills dess är strikt undvikande av alla mjölkprodukter det enda säkra tillvägagångssättet att ta.

  • Rismjölk används ofta som ett alternativ till mejerimjölk.
  • Att hålla en matdagbok kan vara användbart när avgöra om en person är allergisk mot mjölk.
  • Mjölk allergier orsakas ofta av kasein eller vassle.
  • Symtom på en mjölkallergi kan innefatta nässelfeber.