Vad bör jag veta om Pompeji?

February 11

Pompeji är en gammal romersk stad som bevarades av en episk vulkanutbrott år 79 CE. Tack vare det faktum att utbrottet var så plötsligt, har staden varit perfekt fryst i tiden, vilket gör att arkeologerna att fånga en glimt av vad det dagliga livet i antikens Rom skulle ha varit som. Webbplatsen i Pompeji är en mycket populär plats för turister att besöka, och forskningen fortsätter på platsen för att gräva och bevara artefakter samtidigt lära om romersk kultur.

Enligt bevis avslöjats på platsen, var Pompeji bosatte runt det sjätte århundradet f.Kr., och platsen var inte främmande för jordbävningar och andra geologiska störningar, vilket framgår av spår av tidigare vulkanutbrott och skalvet skador. I själva verket, en stor jordbävning i 62 CE förstörde stora delar av staden, varav vissa var fortfarande under konstruktion 17 år senare när Vesuvius fick utbrott.

Vulkanen Vesuvius den 24 augusti spydde en enorm moln av aska, sten och skräp över Pompeji och det omgivande landskapet, begrava Pompeji i så mycket som 10 fot (fyra meter) av skräp på vissa ställen, tillsammans med systerstaden Herculaneum. Även om det är klart att folk försökte evakuera, många har fångats och krossas av skräp, som också bevarade resterna av luncher, verktyg som används i det dagliga livet, en häpnadsväckande mängd konstverk, och ett brett sortiment av byggnader.

Efter vulkanen Vesuvius fick Pompeji övergiven, och berättelser om staden bleknat i myter och legender. Nästan 1.700 år senare, blev Pompeji grävdes av misstag, och det har varit konsekvent grävts och studerade sedan dess. För arkeologer, upptäckten av Pompeji var ganska spännande, eftersom det får människor att se hur romarna faktiskt levde, bevara allt från graffiti på gatorna för att erotisk konst på bordeller.

En av de mest kusliga sevärdheterna på Pompeji är gipsavgjutningar tagna av offren. När arkeologerna började schaktning sajten, märkte de konstiga håligheter i askan, och insåg att dessa håligheter var de sista spåren av ruttnande människor och djur kvarlevor. Genom att injicera gips och senare harts in i dessa håligheter, var det möjligt att göra en perfekt kopia av vulkanen offer, frysta i sina sista stunder, och vissa av dessa avgjutningar finns till försäljning på de platser där de hittades.

Ack, med unearthing i Pompeji, staden äventyras. Samma högar av vulkanaska som förstörde staden och dess invånare bevarade även innehållet på webbplatsen från luft, fukt, frätande material, och andra hot. Som staden började grävas, delar av det började förfalla ganska snabbt, lyfta oro öde plats. Arkeologerna idag är inriktade på att bevara så mycket av Pompeji och dess artefakter som de kan, med hjälp av olika verktyg.

  • Vesuvius utbrott år 79 vt, bevara staden Pompeji.
  • Den enorma moln av vulkanisk aska spys av Vesuvius begravdes Pompeji i 10 meter skräp.