Vad är en högspänningskabel?

August 7

Högspänningskabel är elektriskt kablage avsedd för överföring av högspänd ström, vilket innebär några speciella säkerhetsrisker på grund av den mängd energi inblandade. Högspänning el kan hittas i elektriska transmissionsledningar för leverans till hushåll och företag, samt vissa typer av system med en högspännings oavgjort, som vissa former av industriella maskiner. Särskild kabel krävs för att bära el säkert och effektivt, med ett minimum av risk för systemet samt åskådare.

Konstruktionen av högspänningskabeln börjar med ledarna, som kan göras av koppar och andra metaller. Varje ledare måste separat inlindad i en isolator, och systemet kan innefatta trycksatt olja för att begränsa elektrisk urladdning. Detta är avgörande för att skydda integriteten i själva kabeln, eftersom oväntade utsläpp kan skada ledningar och orsaka elektriska problem. De isolerade ledarna är insvept i ett tjockt lager av mantelmaterial som skyddar dem från väder och vind.

Mantling skyddar även arbetare och utrustning runt kabeln. Det är kritiskt att förhindra direkt kontakt med högspänningskabeln, eftersom elektricitet kan vara dödlig, och kontakten kan också skada kabeln och skapar en kort i systemet. Mantling med tjock isolering skyddar kabeln medan den används och minimerar risken för allvarliga elstötar, bränder, och andra frågor som kan uppstå om ledarna är exponerade.

Många material kan användas för isolering, inklusive en mängd olika plaster, gummi, och pappersprodukter. Den högspänningskabel måste noggrant konstruerade och testade innan distribution och installation. Vid installation kan ytterligare mantling sättas för extra säkerhet om det finns särskilda problem. Andra komponenter i en högspänningssystemet måste också vara upp till specifikationerna, för om de inte är, kunde de misslyckas under kraftöverföring.

Högspänningskabeln är ofta märkt med varningsskyltar på grund av de ökade riskerna med direktkontakt. I en situation där det finns ett problem i en högspänningssystem måste strömmen skäras innan arbetare närma sig den för att lösa problemet. Sådana system klippa ofta automatiskt som svar på elektriska problem för säkerheten. De har också låsa kraftomkopplingsmekanismer för att ge arbetstagarna möjlighet att låsa systemet av medan de utför underhåll och reparationer, så att de inte behöver oroa sig för en passerande arbetare av misstag aktiverar systemet medan de hanterar den.

  • Högspänningskablar leverera ström till bostäder och byggnader.