Vad är Maceration?

February 14

Maceration avser blötläggning eller stöp ett ämne så att den mjuknar. I matlagning är maceration används för att uppdatera torkade livsmedel, till smak olika ingredienserna, och i vinframställning, då druvorna jäst i sin egen färskpressad juice. Ett brett utbud av recept kräver maceration, allt från fruktsåser för desserter till salta såser för huvudrätt rätter. Maceration vätskor kan också användas för konservering av livsmedel, som är fallet med maraschino körsbär, som är uppblötta i den vätska som används för att paketera dem.

På latin, maceratus betyder "att mjukna." Termen används i en mängd olika yrken, från kemi till medicin, men alla de användningar hänvisar på ett eller annat sätt att uppmjukning. I matlagning, maceration lägger vanligtvis också smak till maten, genom användning av smakämnen i lakats vätskan. Många mattraditioner inkluderar maceration i vissa av sina recept.

När frukten är lakats, är det oftast lätt krossade och sedan beströs med saker som socker, kryddor och citronsaft. En populär uppblötta frukter maträtt är en sås som är gjord genom att blanda jordgubbar, balsamvinäger och socker. Efter flera timmar av maceration, kan hällas över kakor eller glass såsen. Jordgubbarna har en naturlig sötma som mildras av tartness av balsamvinäger att göra en otroligt komplex sås med lager av smak.

Andra ingredienser kan också urlakade. Meats, till exempel, kan den läggas i en blandning av vätskor och kryddor för att marinera dem innan tillagning. Marinerade kött är mer anbud på grund av maceration processen, och de är också mättade med smak, eftersom köttet absorberar smaksatt vätska, så att den helt penetrera. Grönsaker kan också marinerad i olika såser innan stekning eller grillning.

Alkohol används ofta i maceration, eftersom det bidrar till att mjuka livsmedel och det kan tjäna som ett medel för smaksättning eftersom många smaker är lösliga i alkohol. Livsmedel urlakade i alkohol har också en distinkt spark där vissa tycker ganska roligt, särskilt när det paras ihop med desserter.

När du blöta mat, bör du hålla ett öga på den. Om livsmedel blöt tillräckligt länge, kommer de att börja bryta ner och bli grötig, vilket inte är önskvärt. Kylning kan bidra till att bromsa mjukgörande processen, och det kommer att hålla din mat fri från bakterier. Med saker som frukt, smaka frukten att testa textur; urlakade kött kan petade med en gaffel för att avgöra konsistens. Lite grå färg på indränkt kött är inget att vara oroliga; extremt mosig uppfyller eller kött med grönaktiga eller uppenbarligen mögliga fläckar ska kasseras.

  • Maraschino körsbär, en populär garnering, är uppblötta i sina förpackningar vätska.