Varför Gör Ärr Form?

October 25

Ärr bildas som resultat av skada till dermis. Den läderhuden är ett lager av hud som är både djup och känslig. När skador på detta skikt av huden inträffar, producerar kroppen nya kollagenfibrer i syfte att laga skadan. När såret är klar läkning, är ett ärr bildas.

Ärrvävnad ser ut och känns annorlunda än vanlig kroppsvävnad. Vanligtvis ärr är platt och lätt färgat. Men ibland kommer kroppen vara avstängd i produktionen av kollagen, som producerar för mycket eller för lite. När detta inträffar kan ärren som bildar ser ut och känns annorlunda

När kroppen producerar för mycket kollagen, upphöjda ärr bildas. Hypertrofisk och keloid ärr är båda upphöjda ärr. Ärr av denna typ är vanligare bland människor som har mörkare hud. De är också vanligare bland yngre individer.

Ärr bildas på grund av skrubbsår, skärsår och punkteringar. De kan också vara resultatet av kirurgi, infektion eller sjukdom. Även akne kan orsaka ärrbildning. De flesta hudskador leda till en viss nivå av ärrbildning, även när skadan är ringa. I vissa fall kan dock ärrbildning vara så liten att den är knappt märkbar.

Vissa ärr bildas med en indragen eller sjunkna look. Dessa ärr ofta utvecklas till följd av kirurgiska incisioner, vattkoppor eller akne. Kallade atrofiska ärr, dessa ärr bildas när fett och muskler under huden försvinner, inte att stödja den överliggande huden.

Ibland, ärr form som ett resultat av sträcknings hud. Denna typ av ärrbildning inträffar när huden sträcks i en snabb, snarare än långsam och gradvis, sätt. Exempelvis hudsträckning vanligtvis inträffar på grund av viktökning under graviditet. En del ärr bildas när huden är placerad under stress medan helande från en skada. Denna typ av hudsträckning är mest sannolikt att leda till ärrbildning när den förekommer i närheten av en led.

Även ärr bildas när kroppen fungerar för att reparera sig själv, är den vävnad som bildar inte av samma kvalitet som unscarred hud. Generellt är ärrvävnad mindre förmåga att motstå ultraviolett strålning. Hårsäckar inte kan växa tillbaka när huden bildar ärrvävnad. Dessutom innebär ärrvävnad inte stödja återväxt av svettkörtlar.

Det finns många behandlingar som syftar till att förbättra utseendet på ärr. De inkluderar utvärtes behandlingar, strålbehandling, kirurgiska ingrepp och steroidinjektioner. Dermabrasion, laser, och injektioner av kollagen kan också användas. Även behandlingar kan vara framgångsrika på att minimera den estetiska effekten av ärr, det finns inget sätt att ta bort dem helt vid denna tid.

  • Vattkoppor är en vanlig orsak till ärr.
  • Acne är en vanlig orsak till ärr.
  • Ärrvävnad.
  • Steroid injektioner kan hjälpa till med keloid ärrvävnad.
  • Ärr från kirurgi och skada blekna vanligen med tiden.
  • De tre huvudsakliga hudlager.