Vilka är fördelarna med en Dual-Core-processor?

August 3

Driften av en dator är beroende av sin processor, även känd som dess Central Processing Unit eller CPU, och kvaliteten och utformningen av processorn har mycket att göra med datorns prestanda. Om inte annat anges, är datorer antas ha en enda processor, men på senare tid, har multi-core processorer införts, och dessa inkluderar två eller fler kärnor som är integrerade tillsammans i större eller mindre utsträckning. En dator som har fyra kärnor, till exempel, sägs ha en quad-core processor, medan en som har två kärnor kallas en dual-core processor. För en datorägare, det finns flera specifika fördelar med en dual-core processor istället för en single-core processor.

Den första av fördelarna med en dual-core processor över enda processor är en prestandavinst. Den specifika mängd förbättringar varierar både med hårdvara och mjukvara inblandade och även med den speciella uppgiften att användaren gör. Emellertid är förbättringen närmare 50% än 100%, vilket är vad man kan förvänta sig kommer att ske genom att fördubbla mängden av processorn, och kan vara mindre än det i vissa fall. Förbättringar med individuella program beror delvis på om mjukvaran är optimerad för dual-core processorer.

Ökningen prestanda från lägga till en annan kärna har fördelar jämfört med andra metoder för att öka prestandan. För det första kan det ske utan biverkningar av skalning klockhastigheten, vilket genererar mer spillvärme och gör designa och bygga processorer dyrare. För det andra, några andra alternativ för att öka prestanda, såsom ökande L2-cache och lägga L3-cache, har redan maxim och thereâ € s verkligen ingen annanstans att gå med dem.

Fördelarna med en dual-core processor gör det också stiga över en single-core dual-gängade processor. Detta beror delvis på att i en single-core dual-gängade processor, är trådarna konkurrerar om resurser. Det kan också vara sant när man kör programvara som inte är optimerad för denna typ av bearbetning, som ger endast en enda tråd program, i vilket fall, är inaktiv processorn reserverad för den andra tråden.

Minskad batteriförbrukning är en annan av fördelarna med en dual-core processor. Andra fördelar är bättre multitasking och förbättringar i spelupplevelse. Datorer själva drabbas, med både stationära och bärbara datorer som är mindre och tystare möjligt som en följd av den nya tekniken.

  • Dual core processor monterad på ett moderkort.