Vad är Vredefort Dome?

August 6

Den Vredefort Dome är en enorm krater i Sydafrika. Det är en Unescos världsarvslista, och har varit sedan 2005. Vredefort Dome är också känd som Vredefortkratern eller konsekvenserna strukturen Vredefort, och är den största intygas påverkan krater på planeten.

Den Vredefort Dome är en effekt krater mer än 185 miles (300 km) i diameter, vilket gör den till den största bekräftad effekt krater på jorden. Den Wilkes Land krater, som finns i Antarktis, är mer än 300 miles (500 km) i diameter, men är inte bekräftat att vara resultatet av en asteroid träffar jorden. Den näst största meteoritnedslag på jorden är Sudbury Basin i Kanada, vilket är drygt 150 miles (250 km) i diameter.

Den Vredefort Dome är också den näst äldsta kända krater på planeten, på lite mer än 2 miljarder år gammal. Detta är bara några hundra miljoner år yngre än den Suavjärvi kratern i Ryssland. Detta placerar asteroiden som påverkat jorden för att orsaka Vredefort Dome någon gång under Paleoproterozoikum jordens ålder, när den första Cyanobakterier dök upp, hjälpa till att höja syrehalten i hela planeten.

Det är möjligt att själva effekten av asteroiden som bildade Vredefort Dome släppt tillräckligt med syre i atmosfären att det faktiskt ledde till utvecklingen av cyanobakterier. Om så vore fallet, då Vredefort Dome skulle utgöra ett fysiskt spår av en av de viktigaste händelserna i historien om livet på planeten, som från den tidpunkten varelser började utvecklas mer och mer att respirate syre, vilket slutligen leder till mer komplexa livsformer, inklusive människor själva.

Asteroiden som drabbade jorden var förmodligen någonstans i intervallet 6 miles (10km) i diameter, större än många berg. När det slog jorden, skulle asteroiden ha släppt tusen-megaton kraft omedelbart förånga mer än 15 kubik miles (70 kubik km) av planeten själv. Det motsvarar över tusen av de mest kraftfulla aktiva atombomber på planeten, eller en miljard ton TNT exploderande på en gång.

Den Vredefort effekt krater består av många olika ringar av sten som var upplyfta när asteroiden slog. Även om många av ringarna sedan har eroderats bort, vissa är fortfarande mycket synliga, särskilt från luften. Den Vredefort Dome själv, som den beskrivs av UNESCO, är den inre ringen av den ursprungliga slag krater, som mäter cirka 110 miles (180km) i diameter.

En spirande turistinfrastruktur har börjat runt Vredefort Dome, och turnéer, information och logi är alla nu tillgängliga i området. Stigar går genom hela området, och aktiviteter som vandring, cykling och ridning erbjuder möjligheter att ta i den enorma kupolen. River rafting resor också köra längs floderna, vilket ger ett unikt perspektiv på upplyft granit och annan sten tvingas ur jorden under den inledande asteroidnedslag.

  • Beläget i Sydafrika, är Vredefort Dome störst inverkan krater på planeten.
  • Den Vredefort Dome skapades av en asteroid.
  • Den Vredefort Dome är en effekt krater i Sydafrika.