Vad är en belysning Truss?

August 31

En belysnings truss är en rörformig ram av stål eller aluminium som används för fäst och positionering belysningsarmaturer och tillhörande kablar. Används främst för scenframträdanden, mässor, och på nattklubbar, takstolar kan avstängas från bärbar belysning står, fast monterad till byggnaden, eller upphävas av tråd rigg. Metallen används i belysningsfackverket varierar med installationstypen. Fasta installationer använder vanligtvis stål för sin hållbarhet och när vikten är inte en fråga. Bärbara fackverk för både små och stora tillämpningar oftast är tillverkade av aluminiumlegering och har rekommenderat viktkapacitet som tilldelats av tillverkaren.

Det finns tre huvudtyper av fackverk, allt består av parallella stolpar med svetsade tvärbalkar för stabilitet och styrka. Fackverk kan vara antingen standard eller anpassad skurna längder, och kan sammanfogas för att bilda längre längder. En I-balk belysning fackverket är den enklaste utformningen, som består av två poler. Triangulära takstolar använda tre poler i en triangulär konfiguration och box takstolar använda fyra stolpar i en fyrkantig form. Den typ av fackverket används vanligtvis beror på antalet fixturer och metoden för installationen.

Speciella bågformade takstolar används för specialbelysning designprogram och oftast finns i I-balk, trekantiga och box konstruktioner. Bågformade ljus takstolar är också modulär och fasta eller anpassad skurna längder. De kan sammanfogas för att bilda cirklar, bågar och andra radie former.

Förutom bekväm och säker montering av belysning och ledningar, den modulära designen av en belysnings fackverk möjliggör portabilitet och enkel installation för resor och förvaring. Belysning och ledningar normalt inte avlägsnas från fackverket under ett drag, vilket avsevärt kan minska uppsättning och break-down tider. Stora eller komplexa belysningsfackverks församlingar kan använda ett nummer eller kod för varje avsnitt, varigenom ljustekniker för att replikera den ursprungliga designen.

I stora musikkonsertinställningar, är motoriserade takstolar används ofta. Avstängd genom tråd-rigg fäst till arenan taket, en serie av motorer och remskivor är anslutna till riggen låta ljustekniker för att höja och sänka hela fackverksenheten för installation och bryta ned. Vissa motoriserade belysning fackverkssystem tillåter montering att flytta under showen, vilket resulterar i speciella ljuseffekter.

Kompakta takstolar används vanligtvis för enskilda bås mässa och genom att resa skiv-jockeys och små musikgrupper. Med samma typ av fackverkskonstruktion men i mindre pole diametrar och sektionslängder, är belysningen fackverket upphängd ovanpå justerbara golvstativ. Dessa mycket bärbara fackverkssystem tillåter alla fördelar av större system men passar behoven hos mindre lokaler.

  • En belysningsfackverket kan användas för att stödja ljus för ett scenframträdande.
  • I stora musikkonsertinställningar, är motoriserade takstolar används ofta.